Annons

(S)tackars ungdomar

Socialdemokraternas främsta vallöfte, meddelades under gårdagen av partiledaren Stefan Löfven.
Ledare • Publicerad 30 augusti 2014

Förslaget är känt sedan tidigare. Men nu preciseras 90-dagarsgarantin för unga arbetslösa. Målet är satt till 50 000 nya jobb, praktik- och utbildningsplatser. Notan hamnar på sex miljarder kronor.

I princip bygger 90-dagarsgarantin på samma principer som den tidigare S-reformen 100-dagarsgarantin. Unga ska aktiveras så tidigt som möjligt. Tanken är förstås god. Men när den förra reformen utvärderades visade den sig i det stora hela varit helt verkningslös. Det gick till och med bättre för ungdomar i de kommuner som inte tillämpade garantin. Andelen som hamnade i en åtgärd inom utlovad tid var dessutom bara 30 procent.

Ingen större skada skedd, kan man då tänka. Men utvärderingen som gjordes av IFAU väcker till eftertanke: För de som väl hamnade i åtgärdsprogrammet minskade i stället sannolikheten att få ett jobb. Det var så illa att möjligheten att få anställning och framtida arbetsinkomster försämrades om man deltog i ungdomspraktik eller arbetsmarknadsutbildning. Och nu ska samma sak göras om.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons