Annons

Stäng ned alla EU-fylleslagsmål

Men kan man få jobba ostört? Tydligen inte. Det skränas hopplöst vidare från det etablissemang över vars dörr det står EU-parlamentsval. Blir det aldrig stängningsdags?
Ledare • Publicerad 26 januari 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Slagsmålet mellan Sara Skyttedal och Ebba Busch är alltså knappt över innan det börjar höras nya gruff om att ersättaren Alice Teodorescu skulle vara alltför moderat. Och nu kommer uppgifter om att hon innan hon fick frågan av Kristdemokraterna även hade sonderat terrängen apropå en plats på Moderaternas EU-lista. Teodorescu bekräftar.

Annons

Frågan uppstår förstås om Teodorescus sonderande varit av mindre energisk art än Skyttedals sondering av motsvarande Sverigedemokratiska möjligheter. Vad har egentligen stått på och så vidare. Men endast för den som befinner sig i den omedelbara närheten av det surret är det intressant att veta.

Kristdemokraternas partisekreterare Liza-Maria Norlin får frågan av Expressen om hur det står till med det där och hon svarar att Teodorescu varit öppen mot dem med att hon tidigare intresserat sig för den moderata EU-listan. Och ”det är inget konstigt” att man kollar runt i det parti där man tidigare varit verksam, menar hon.

Hon kan förstås inte säga något annat för då kastar hon bensin på en pyrande eld. Men poängen här är att hon mycket väl kan tala fullkomlig sanning. Kristdemokraternas partistyrelse kan mycket väl ha fått höra detta av Teodorescu i god tid och tyckt att det är i sin ordning.

Kristdemokraternas EU-kandidater Sara Skyttedal och David Lega och partiledare Ebba Busch Thor
Kristdemokraternas EU-kandidater Sara Skyttedal och David Lega och partiledare Ebba Busch ThorFoto: Henrik Montgomery/TT

För saken är att det är i sin ordning. I partiernas eget perspektiv. Socialdemokraten Marit Paulsen blev folkpartist i och med att hon kandiderade till EU-parlamentet. Anders Wijkman var väl inne på sitt tredje eller fjärde parti, ingen annan än han själv orkar väl räkna, när han blev satt på Kristdemokraternas lista. För bara några veckor sedan fick vi veta att Anna Maria Corazza Bildt i sin besvikelse över att ha blivit petad från Moderaternas lista hoppat över till Liberalernas i stället.

”Vi vanliga skötsamma som inte kandiderar till något har all rätt att irriteras över buslivet.”

I de fallen var det inget större väsen och det beror på att partierna själva tillåter lösare lojaliteter så fort det drar ihop sig till EU-val. Då skjuts pålitliga partigängare åt sidan till förmån för kändisar från andra partier på ett sätt som aldrig skulle accepteras inför ett riksdagsval.

Så vem är vid eftertanke att klandra av Paulsen, Wijkman, Skyttedal, Corazza Bildt, Teodorescu. De agerar på de signaler partierna sänder. Plötsligt inför varje EU-parlamentsval utropas fri sprit vid partiernas stora bardisk och politiker och opinionsbildare flockas förstås, när det till skillnad från andra tider dricks gratis och de får ta vad de vill. Handlar de här turerna ytterst om något annat än att en del barflugor anses ha druckit för mycket medan andra varit måttliga? Stök och fylletjafs uppstår.

Vi vanliga skötsamma som inte kandiderar till något har all rätt att irriteras över buslivet. Men ansvaret ligger på den fusion av partikanslier som äger krogen. De skulle kunna avstå från den här typen av happy hour och i stället ta betalt av alla kandidater i form av trista processer, sådana där interna meriter är det som betyder något. Nästa gång haket öppnar om fem år är det förhoppningsvis mer städat men man skall nog inte inbilla sig något.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons