Annons

Statsvetaren som siade en gång för mycket

Ledare • Publicerad 8 oktober 2010

På svenska universitet finns ungefär 500 statsvetare. Av dessa samlades drygt 200 för att konferera i Göteborg ett par veckor efter riksdagsvalet. Väl där diskuterades forskning i de mest skiftande arbetsgrupper med teman som korruption, global politik, demokrati, miljöproblem, välfärdsstat, jämställdhet, och främlingsfientliga partier. Men när samtliga statsvetare samlades för gemensamt plena var det riksdagsvalet som stod i centrum.

En panel diskuterade vad som hänt i riksdagsvalet och varför. I panelen utgjorde statsvetarna Sören Holmberg och Henrik Oscarsson den akademiska halvan tillsammans med massmedievetarna Kent Asp och Jesper Strömbäck. Dessa kompletterades bland annat av Fredrik Furthenbach från Eko-redaktionen på Sveriges radio och SVT:s Robert Olsson.

Annons

Statsvetarna konstaterade att det fanns indikationer på ett bättre demokratiskt klimat. Jämfört med tidigare riksdagsval ökar valdeltagandet tillsammans med väljarnas förtroende för politikerna. Massmedievetarna konstaterade att det inte blev någon speciellt smutsig valrörelse. Socialdemokraterna hade bevisligen behandlats negativt i massmedia. Men forskarna gjorde bedömningen att detta inte berodde på någon illvilja från massmedias sida, utan var ett utslag av den speciella dramaturgi som TV, radio och tidningar använder sig av. Någon hissas och någon blir förlorare och denna gång blev det socialdemokraternas kris som speglades så. Genom massmedias personifiering av politiken framhävdes Mona Sahlins roll extra mycket.

Enligt Strömbäck hade inte sociala medier och Internet någon större betydelse i valkampanjen. TV och tidningar – speciellt lokalpressen – är alltjämt oerhört mycket viktigare för väljarnas information inför valet.

Medan massmedias representanter i panelen svor sig själva fria från ansvar och berömde sin egen rapportering bedömde de dock att andra massmedier – speciellt kommersiella TV4 och kvällstidningarna – drivit valdramaturgin med vinna/förlora-perspektivet. Men det nämndes också att ingen i massmedia kan undgå att hylla en come back kid. Problemet var att dit kom aldrig Sahlin och socialdemokraterna i årets valrörelse.

Ett pikant inslag i paneldiskussionen var Oscarssons drift med det uttalande som Holmberg gjort i mitten av den gånga mandatperioden. När Holmberg bedömde alliansregeringen förmåga att bli omvald sa han att den var rökt. Senare ombads paneldeltagarna sia om framtiden. Vis av lärdomen vägrade nu Holmberg att uttala sig: han tyckte att han siat en gång för mycket.

Magnus Hagevi

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons