Annons

Svag undersökning blir stor nyhet

Sex är politik – men var är ministern! Utropar och undrar RFSU i en nyutkommen rapport om sexualpolitiska skillnader mellan länen. Och under den tendentiösa rubriken "Plånboken ska inte få avgöra" gör Sveriges Radio en nyhet av rapportens slutsatser gällande subventioner av p-piller.
Ledare • Publicerad 28 augusti 2010

Åsa Regnér som är generalsekreterare för RFSU säger till nyheterna att det borde se lika ut över landet och att om en ung människa tar ansvar för sin sexualitet och vill ha preventivmedel, så ska inte plånboken avgöra.

I den kartläggning som ligger till grund för inslaget framgår att en tonåring i Kalmar län, som utifrån flera variabler anses vara det bästa länet för unga, endast behöver betala 120 kronor per år för p-piller medan en jämnårig på Gotland, som har ett abortantal som är 50 procent högre än riksgenomsnittet, kan få betala upp till 300 kronor om året. Menar verkligen Regnér att dessa max 15 kronor i månaden gör att unga människor som vill ta ansvar för sin sexualitet inte ges möjlighet att göra det av plånboksskäl?

Annons

Tillgång till ungdomsmottagning är en annan aspekt som rapporten uppmärksammar. Att unga människor har möjlighet att söka sig till en ungdomsmottagning är viktigt av flera skäl. Mottagningarnas uppgift handlar om betydligt mer än att förse ungdomar med preventivmedel och kan tillsammans med undervisningen i skolan säkert spela roll för hur unga kan klara av att ta ansvar för sin sexualitet. Men att grad av subvention av redan ganska billiga p-piller skulle ha avgörande betydelse för hur unga tjejer förmår undvika att bli gravida verkar inte bara långsökt – det avfärdas också helt i en omfattande studie som Socialstyrelsen presenterade för några år sedan. Inte ens RFSU:s egen kartläggning kan sägas ge stöd åt tesen. I och för sig är Blekinge ett av två län som erbjuder gratis p-piller och det län som har lägst antal tonårsaborter. Men Kronoberg som har näst lägst aborttal hör till de landsting som subventionerar minst.

Att söka förklaringar till skillnader i aborttal är ett angeläget spörsmål i arbetet att försöka minska antalet aborter. Men med tanke på att Regnér i SvD skriver att "Det är viktigt att poängtera att ett högt antal aborter inte är dåligt i sig" kan man faktiskt fråga sig varför hon gör sig besväret. Sex handlar mycket mer om attityder, ansvar, moral och självkänsla än om politik. Men istället för att reflektera över hur värderingar som att ett högt antal aborter inte är dåligt i sig skulle kunna förklara varför Sverige har ett mycket högt antal aborter försöker alltså RFSU:s generalsekreterare göra gällande att det handlar om politik och om kostnader som per månad motsvarar 50 cl läsk.

Elisabet Lann

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons