Annons

Svartvit tavla över kriget i Gaza

Våren är här. Den blev sen, men hälsar oss nu med något som kan kallas riktig värme. Nya blomster tittar fram som inte kunnat uthärda mycket lägre än tjugo grader. Som propalestinska invånare i tält som nu poppar upp på universitetens gräsmattor. All den moraliska hettan i dessa medelklassplantor har inte kunnat förmå dem att tälta under svalare omständigheter än så här. Carl von Linné hade nog klassat svenska ungradikaler som ett särdeles skört och ädelt släkte.
Ledare • Publicerad tisdag 12:58
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Den nöjsamma väderleken har alltså fått den amerikanska trenden med studentprotester till förmån för Palestina att sprida sig till Sverige. Greta Thunberg framträdde (förstås) i går som ledargestalt för en grupp tältande studenter på Stockholms universitet och deklarerade krav på upphörd ”ockupation”, vapenvila och att universitet kapar alla kontakter med Israel, som utför ”folkmord”.

I skrivande stund har studentockupanter rest tält även på KTH, Örebro universitet och Lunds universitet. Vi får se vad som händer. Märks bara en bråkdel av de västfientliga och antisemitiska scener vi sett i USA kommer det bli obehagligt. Det är mörka passioner som laddas ur i sådana miljöer.

klimataktivisten Greta Thunberg då demonstranter har slagit läger vid Stockholms Universitet
klimataktivisten Greta Thunberg då demonstranter har slagit läger vid Stockholms UniversitetFoto: Emil Davidson/TT
Annons

Men låt oss för ett ögonblick ta dem på allvar i sak. Det förekommer inget folkmord i Gaza. Något sådant har ingen internationell domstol heller slagit fast. Det är en omhuldad myt men likväl en myt. Israel är ute efter att tillintetgöra Hamas (vilket är nödvändigt) och det låter sig inte göras med mindre än att man opererar militärt i stadsbebyggelse med civila offer som oundvikligt inslag. Man har valt att föra en sådan krigföring just för att man inte vill utföra folkmord. Ett lättare alternativ hade varit att bomba hela Gazaremsan till grus och spara de egna soldaternas liv. Sedan hade man kunnat ge sig på tunnelsystemen där gisslan hålls.

”De studentaktivister som nu tar solchansen att ”kämpa” och ”göra något” vill inte ha en komplicerad bild.”

Alldeles nyligen erkände Förenta Nationerna att de haft fel i sin rapportering kring civila dödsoffer. Man hade av någon outgrundlig anledning gjort precis som flera svenska medier och tagit Hamas siffror för sanna.

När man tittat lite närmare på det visar det sig att de 9 500 dödade kvinnorna är 4 959 och de berömda 14 500 barnen är 7 797. Hur många av de senare som var stridande får vi aldrig veta men att Hamas gärna använder barnsoldater är väl känt. Nej, siffrorna är förstås inte triviala. Men historien tjänar som exempel på hur lätt Hamas når framgångar i informationskriget. Att det pågår ett ”folkmord” tas nu så pass för givet av propalestinska röster att de inte vill veta av sakliga invändningar.

De studentaktivister som nu tar solchansen att ”kämpa” och ”göra något” vill inte ha en komplicerad bild. Barbariet den sjunde oktober är förträngt eller bortviftat som överdrivet. Att en ”vapenvila” existerade den sjätte oktober försvinner i emotionerna. Att Hamas lovat att upprepa sjunde oktober så fort man får chansen är ett icke-faktum. Gisslan existerar inte. Verkligheten är en tavla och där har ett lidande Palestina och ett folkmördande Israel målats i svartvitt.

Och alldeles strax stänger ju universiteten för sommaren så det gäller ju att passa på.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons