Annons

Ta av dig dina skor

Många föräldrar tror inte att det är nödvändigt att uppfostra barnen utan att det räcker att vara snäll mot dem. Det skriver Inger Enkvist i boken God utbildning och dålig (Gidlunds förlag).
Ledare • Publicerad 13 december 2013

Hon hänvisar till psykologen Anton Antonovsky som noterar en kult av barnet, som har kommit att bli en symbol för renhet, oskuld och äkthet. Det sammanfaller med vad psykiatern och sexbarnspappan David Eberhard pekar på när han säger att dagens mammor och pappor är mer kompisar än auktoriteter i sina barns liv.

Att barn gärna undviker krav, gränser och ansvar har att göra med deras omognad. Men vad händer när det barnsliga blir norm i ett samhälle, när vuxna strävar efter att inte bara inta barnets perspektiv utan också själva framstå som unga?

Annons

Ett nära exempel kan vi hämta i den allmänna klagomålshögen. I Älmhult rasar en förälder mot kommunens förskolor mot bakgrund av kravet på att ta av sig skorna när man lämnar och hämtar barnen. Regeln är ett uttryck för en förlegad människosyn, menar föräldern och förstärker därmed tesen om att det nya är att vi alla ska bete oss som bråkiga fjortonåringar. Med reservation för att även ett barn kan räkna ut att det blir både blött och smutsigt av att trampa in med uteskor.

Det är dessvärre inget enskilt exempel. Tidigare i år gjorde Sveriges radios Kaliber en reportageserie som visade hur föräldrainflytandet i skolan kan ta sig uttryck. En lärare säger till en pojke att det inte är okej att rita penisar på skolbänken och blir därefter anmäld till Skolinspektionen av föräldern som anser att hennes barn blivit kränkt av tillsägelsen.

Av programmet framgår också att 186 av de 472 lärare som svarade på UR:s lärarenkät uppger att det hänt att rektorn på skolan velat att de ska gå med på föräldrarnas krav trots att läraren själv tyckt annorlunda. I samma enkät uppger över hälften av lärarna att det varit med om hotfulla situationer med föräldrar.

Inför årets luciatåg på Alvikenskolan i Bromölla blev det folkstorm när rektorn ville ha ett mer traditionellt firande utan tomtar och pepparkaksgubbar. Föräldrar gick i taket. Den yttersta av förnedringar tycks för somliga vara att få se sin son som stjärngosse.

Sammanblandningen av roller leder till förvirring och har till följd att många barn i dag inte respekterar de vuxna och inte heller de regler som vuxna bestämt, konstaterar Enkvist. Precis som Eberhard pekar hon på att förvirringen utmärker framförallt pojkar, som också är de som oftast behöver psykologhjälp.

Vi pratar nästan uteslutande om hur skolan ska förändras, men nästan aldrig om den mest avgörande faktorn för goda skolresultat - det vill säga föräldrarna. Vill du att ditt barn ska bli duktig på att läsa, ja läs då en bok. En god uppfostran handlar inte bara om att sätta upp regler och ställa krav, utan om att lära ut goda vanor. Om det känns för betungande, så ta åtminstone av dig skorna på förskolan.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons