Annons

Ta oron på allvar!

Ledare • Publicerad 27 juni 2006

VAR FJÄRDE TJEJ känner sig otrygg, löd rubriken till en artikel i gårdagens Smålandsposten. Där presenterades resultaten av den ungdomsenkät, där bland annat frågor om trygghet ställts till 800 niondeklassare i Växjö kommun. Ett tydligt resultat är just att tjejer känner sig betydligt mer otrygga än killar. Ändå är risken att råka ut för misshandel, vilket oftast drabbar män, betydligt större än att råka ut för en våldtäkt. Majoriteten av de våldtäkter som sker äger rum hemma hos förövaren eller offret. Trots det lever nog föreställningen om överfallsvåldtäkten som vanlig hos många. Nationella undersökningar har tidigare visat att en stor andel kvinnor oroar sig för att bli utsatta för en våldtäkt om de till exempel går hem ensamma.

DET KAN VARA lätt att vifta bort rädslan att råka ut för ett brott som irrationell om den inte står i proportion till risken att faktiskt göra det. Samtidigt innebär otryggheten i sig ett problem. Att kvinnor tvekar att promenera hem efter kvällsbion, eller kanske i värsta fall väljer att inte gå ut alls på kvällen är inte acceptabelt. Denna oro syns givetvis heller inte i brottsstatistikens alla tabeller.

Annons

Den viktigaste åtgärden för att minska otryggheten är självfallet att få ner antalet våldsbrott. Men det finns en hel rad andra åtgärder som kan göra att vi känner oss tryggare: Flera poliser i gatubilden - både för att förebygga brott och minska känslan av otrygghet. En genomtänkt stadsplanering. Placering av parker, gångtunnlar och belysning kan få stor betydelse för om hemvägen känns trygg eller inte.

Idag är det också en förhållandevis liten del av alla anmälda våldtäkter som leder till åtal. Detta skapar en känsla av att dessa brott inte prioriteras tillräckligt. Eller som en av tjejerna i gårdagens artikel säger: "Som tjej har man inget förtroende för rättsystemet. Man är rädd för att bli överfallen, men också för att personen som överfaller inte ska bli dömd."

MEN ÄVEN VANLIGA samhällsmedborgare kan bidra till att minska otryggheten. Det kan handla om att inte köpa ut alkohol till minderåriga - civilkurage är ett måste. Att anmäla brott man blir vittne till. Att våga ta en kvällspromenad eller göra den kamrat som känner sig orolig sällskap hem. Att inte skräpa ner - faktum är att skräpiga miljöer upplevs som mer otrygga. På så sätt kan alla på en hel rad sätt bidra till ett tryggare samhälle.

Maria Eriksson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons