Annons

Tala öppet om kriminella klaner

I P1 Morgon i onsdags kunde man bland annat höra Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund, samt Joakim Palmkvist, kriminalreporter på Sydsvenskan. De gav sina perspektiv på de slagsmål som ägde rum i centrala Lund i måndags.
Ledare • Publicerad 9 september 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Informationen som polisen kan ge är knapphändig, våldet kom som en överraskning och det handlade om två grupper som man känner till sedan tidigare. Under händelsen blev gripande av inblandade underordnat att försöka få kontroll över situationen.

Journalisten Joakim Palmkvist gav dock mer information om vad som låg bakom händelserna. De två sidorna i konflikten är släktbaserade kriminella nätverk, vanligtvis benämnda som klaner. De förekommer i polisrapporter som Nyberg har haft tillgång till. Men utåt verkar polisen inte vilja göra allt för tydligt vad det handlar om.

Ett avspärrat sjukhus påverkar hela samhället.
Ett avspärrat sjukhus påverkar hela samhället.Foto: TT
Annons

Kriminalreportern gör en insats för att belysa ett ämne som fler idag behöver känna till och förstå. Ofta kan rapportering av händelser kokas ned till att det är individer eller grupper som begår brottsliga handlingar. Men utöver den ytliga observationen finns det kulturella och familjebaserade särdrag som gör dessa grupper särskilt farliga för samhället.

Det här är något annorlunda från de gatugäng som länge fått uppmärksamhet i samband med skjutningar. Släktbaserade nätverk är svåra att utreda då gränsen mellan kriminella och laglydiga individer suddas ut samtidigt som en allmän tystnadskultur råder. Grov brottslighet är återkommande. Men klanerna medlemmar är ofta också verksamma och betydande inom olika religiösa och ekonomiska sammanhang.

Som Nyberg säger finns det ett latent hot om våld i sammanhanget. Fejderna och meningsskiljaktigheter mellan klanerna riskerar att urarta i våld. Som man såg i måndags kan det bli slagsmål även i centralorter och vid sjukhus. Det påverkar i förlängningen den allmänna trygghet och mer specifikt finns det särskilt risker då sjukhus påverkas.

Klanerna är utspridda över stora geografiska områden och kan mobilisera för våldsamma uppgörelser på fler platser än man tidigare kunde tänka sig. Klanernas medlemmar är fler än livstidskriminella och därav är det viktigt att tala klarspråk om vad som pågår. Bråket i Lund var inget enskilt slagsmål mellan kompisgäng. Det var en blodig uppgörelse mellan familjer som drar in hela släkten i sin kriminella aktivitet.

Det hela påminner om upploppet i Hjällbo, i nordöstra Göteborg, tidigare i år då en man sköts till döds av en rivaliserande klan. Likt då var polisen på plats men hade stora svårigheter att avstyra det våld som familjerna riktade mot varandra i det offentliga rummet. Den här gången miste ingen livet. Men skada har skett och klanerna har visat att de saknar all respekt för svensk polis och rättsväsende.

Att polisen behöver vara fler vid insatserna är uppenbart. Men man behöver också vara öppna med vad de står inför. Allmänheten behöver veta vad det är för nya strukturer som kommit till Sverige.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons