Annons

Tankevurpor i Sälenfjällen

När Håkan Juholt träder in på scenen i Högfjällshotellet i Sälen ligger det förväntningar i luften.
Ledare • Publicerad 17 januari 2012

Inte bara för att S-ledaren gör sitt första framträdande på svensk mark efter en längre kontemplativ tid i Mexico, utan framför allt för att han besitter hög prestige i säkerhetspolitiska sammanhang sedan tiden i försvarsberedningen. I Sälen var det således spårat för Juholt. Återkommande hänvisades till samarbetsklimat och utmaningarna i det parlamentariska rådet. Juholt påminde om sina egna tidigare utspel på rikskonferensen, varningar för cyberkrig och uppmärksamheten kring klimathotets försvarspolitiska dimension. Där hade en reservation varit på sin plats: Juholt talar om behovet av de långa perspektiven i säkerhetspolitiken, men utspelen genom åren på rikskonferenserna, och fokus i den svenska debatten, har varit minst sagt lika trendkänsliga som de moderiktigt klädda skidåkarna i slalombacken bakom konferenslokalen.

På gamla lagrar vinner man heller inga fighter. Juholts bidrag till årets debatt var ett djupt fokus på sambandet mellan ökade sociala klyftor och spänningar mellan länder i spåren av den ekonomiska krisen kan leda till säkerhetspolitiska konflikter. Helt klart ligger det en stor risk i att besparingar i EU-länders offentliga finanser leder till lägre ambitioner vad gäller internationella insatser. Lämnar EU Adenviken ges piraterna öppet spelrum – och svälten lär öka i Somalia. Ett tillbakadragande från Afghanistan bör diskuteras utifrån säkerhetspolitiska, solidariska och sociala dimensioner, inte andra. De resonemangen lyste däremot med sin frånvaro. Juholts tal tycks mer ha syftat till att positionera Socialdemokraterna i de stora inrikespolitiska stridsfrågorna, snarare än att ge svar i försvarsfrågorna.

Annons

S-ledarens analys har också både bäring och brister. Bäring: Helt nytt är inte angreppssättet. Att konflikter lätt följer mellan länder som sluter sig ekonomiskt och sedan politiskt genom protektionism och isolationism i spåren av ekonomiska nedgångar är inget nytt. Brist eftersom nya hot, som terrorism, har sin grogrund i idéer.

När allmänpolitik ska bli försvarspolitik kommer om ett för platsen aktuellt uttryck tillåts tankevurporna. Försvaret är underfinansierat, men någon resursförstärkning är utesluten. Nato är vi sammanvävda med, men alliansfriheten ska bestå. Regeringen anklagades för att ha gjort upp med personalförsörjningssystemet med Sverigedemokraterna, trots att uppgörelsen skedde innan SD valdes in i riksdagen. Och trots att SD är värnpliktskramare, i motsats till den försvarsberedning som Juholt en gång ledde. Så blev Juholt detta år i Sälen mer av oppositionspolitiker än försvarspolitiker – den roll han tidigare haft på konferensen.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons