Annons

Tjusig pose med Hans Blix

De dyker upp hela tiden. Äldre män med förflutet i svensk utrikespolitik som envist och obrytt torgför rysk bildsättning av kriget i Ukraina. Till synes utan att vidröras av det faktum att andra än de själva förmår dra säkerhetspolitiska slutsatser. Tidigare utrikesministern Hans Blix sällar sig nu till dessa i Svd Debatt. Hans påståenden är så utbredda inom den direkt eller indirekt Rysslandsvänliga opinionen att de förtjänar att dissekeras.
Ledare • Publicerad 5 april 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Han påstår att den sida i den internationella opinionen som inte vill tillerkänna Ryssland något ukrainskt territorium vill att Ryssland ”grundligt krossas”. Det är förstås inte sant. Att Ryssland kastas ut ur Ukraina innebär att landet förlorat kriget, inte att det krossas.

Men som väl är, låter Blix förstå utan att skriva det rakt ut, diskuteras ”livligt” på informell nivå i väst möjligheten till vapenstillestånd. Denna stilleståndslinje bör gå, låter Blix förstå att han tycker återigen utan att skriva det rakt ut, längs linjen före invasionen för ett år sedan plus en för Ryssland bekväm landremsa till Krim.

Annons

En sådan situation kommer inte alls innebära att Ryssland tillåts hämta andan inför nästa expansionistiska utfall mot västvärlden, menar Blix. (”Somliga” anför detta scenario, skriver han. Han nämner inte att det är i princip alla forna Sovjetstater i Europa, plus satellitstater.)

Hans Blix
Hans BlixFoto: ANDERS WIKLUND / TT

Ryssland har förvisso visat sig vara imperialistiskt genom historien men det är ett drag vi kan lägga till handlingarna, får vi veta: ”Grunderna för denna dröm har dock grundligt imploderat både i sina ideologiska och ekonomiska delar. De forna satellitstaterna har anslutit sig både till EU och Nato och de vid de ryska kajerna ankrade georgiska och ukrainska skeppen har slitit sina förtöjningar och närmat sig ett demokratiskt, humant och ekonomiskt expanderande EU.”

Det slår inte Hans Blix att det han beskriver är själva anledningen till att Ryssland aktiverat sin imperialism.

”Det slår inte Hans Blix att det han beskriver är själva anledningen till att Ryssland aktiverat sin imperialism.”

Därefter saluför Blix ren rysk propaganda i det att han pekar ut Nato:s eventuella expansion som en anledning till rysk oro som man måste ”förstå”. Hans artikel mejlades kanske in i tisdags, samma dag som president Putin förklarade att Finlands Nato-anslutning inte utgör något som helst problem.

Blix artikel är som plockad ur en tidsmaskin från tidigt nittiotal. Vi får absolut inte rusta upp för ett kallt krig mot Ryssland. I stället skall vi med dialog och avspänning ”….underlätta dess emancipation från polisvälde…” till en demokrati inlemmad i internationella relationer. Alltså precis det västvärlden har ansträngt sig för i trettio år.

Men det mest brännande rör principen kring Ukrainas tänkta landavträdelser. Blix skriver ömsint om hur ”Ukrainas folk har förkastat den ryska överheten och polisstaten, valt demokratin med flera fria val…” med mera. Samtidigt vill han att delar av detta folk, de som bor i de delar av landet som Ryssland skall få i ”fredens” namn, åter skall tvingas leva under exakt detta tillstånd. Eller tänker han sig en större folkförflyttning? Det vore en klädsam precisering, men sådana detaljer besvärar han sig inte med.

Eller svensk fredsrörelse över huvud taget. Men det är precis sådana här tjusiga poser de tillåter sig.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons