Annons

Trång kommunal kostym

I de lokala programmen som presenteras i valrörelsen är det lätt att finna förslag som faller utanför kommunpolitikers ansvarsområden.
Ledare • Publicerad 27 augusti 2010

I socialdemokraternas länsprogram står det till exempel att polisen ska bli mer synlig. Det är en bra ambition. Men polisen är en statlig myndighet - det politiska kravet från Kronoberg väger lätt och blir helt innehållslöst.

Moderaterna i Växjö i kritiserar det faktum att de svenska lärarna är bland de sämst betalda i Europa. Det är en korrekt analys. Med låga löner har status försvagats och rekryteringen försämrats. Lönerna sätts emellertid i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och moderaternas möjligheter att påverka där går i så fall genom förhandlingsdelegationen i Sveriges kommuner och landsting. Inte genom en valvinst i Växjö kommun! Detta sagt för att visa hur de lokala programmen många gånger också blir präglade av ganska allmängiltiga formuleringar.

Annons

Vissa idéer sticker också ut. I Växjömoderaternas manifest finns några överraskande och oprecisa rader om behovet av en turistmagnet för barn och unga. Det är kanske vanligen en fråga som också ligger utanför vad kommunen bör syssla med. Framgångsrika turistsatsningar har sällan byggts av politiker och tjänstemän. Kristdemokraterna i Växjö vill å sin sida erbjuda kommunal barnomsorg nattetid, vid sidan av vällovliga ambitioner på valfrihetspolitikens område. Detta förslag låter dock som socialdemokraternas extremt dyra krav på nattdagis. Någonstans måste också gränsen dras för offentliga åtaganden.

På det hela taget kan dock ingen anklaga Växjömoderaterna för att gå till val med att söka ett diffust öppet mandat eller för att ha övergivit sina idéer. I en broschyr som är mycket lik innehållsmässigt och grafiskt med alliansens finns tydliga löften om valfrihet i äldreomsorgen och skolan. Det är miljösatsningar kring Södra Bergundasjön parallellt med löften om nya villatomter. Trovärdigheten inför en eventuell nästa mandatperiod färgas också av tiden som varit. Oppositionen kan naturligtvis hävda att alliansledningen gör fel, men knappast att den är overksam.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons