Annons

Tryggheten måste komma först

En gemensam nämnare för kamphundar som Amstaff, Pitbullterrier eller den amerikanska bulldogen är att de är älskade av sina ägare, men avskydda av grannarna. I villaområden är det därför ovanligt med kamphundar. Det tillhör så att säga villalivet att hålla sig väl med omgivningen.
Ledare • Publicerad 27 december 2010

Hundägarna talar gärna om sina djurs tillgivenhet. Kanske har de som Thomas Tidholm beskriver i en av sina prosadikter fallit för dess sorgsna ögon. Om det nu inte är rädslan i andras ögon, som gör att man väljer en kamphund. Förr räckte det med en rejäl tatuering för att markera den sociala positionen i olika utanförskapskulturer. Nu krävs det en hund med stora käftar för att kompensera bristen på respekt, status och makt i samhället.

Men där kvinnan på kvällspromenaden känner sig säker i sällskap av sin kamphund, känner andra att deras frihet begränsas. Den unge mannen som låter sin hund springa utan koppel är som ynglingar är mest, övermodiga i tron att de alltid har kontroll. Ungefär som i trafiken, med den avgörande skillnaden att hunden saknar broms och växellåda. En hund som är framavlad med förstärkt aggressivitet och smärttålighet styrs av instinkter en människa aldrig fullt ut kan kontrollera. Rädslan för kamphunden är alltså befogad. I Danmark har man haft det goda omdömet att därför förbjuda avel av vissa raser.

Annons

Men också i Sverige börjar det röra på sig. Hyresnämnden har slagit fast att fastighetsägare har rätt att förbjuda hyresgäster att ha så kallade kamphundar.

Beslutet motiveras av att de allra flesta hyresgäster inte vill ha kamphundar i sina hus, eftersom de upplevs vara farliga. När man talar om miljonprogrammens utmaningar är det ofta i termer av socioekonomiska faktorer eller segregation. Men tryggheten är det som får människor att betala överpriser för vissa bostadslägen. Därför är det rätt att stärka säkerheten i områden där det bor människor med begränsad möjlighet att välja boendeform. Att inte våga gå ut, att ständigt oroa sig för sig själv och sin familjs säkerhet är nedbrytande, för den enskilde och för samhället.

På listan över vad som bör prioriteras i stora hyreshusområden står ofta renoveringar, företagsetableringar och kultursatsningar på listan. Men en putsad fasad är ingen tröst när hundarna eller ungdomsgängen ylar utanför porten. Tryggheten måste komma först.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons