Annons

Två nya elefanter

Statistiska centralbyråns (SCB) halvårsmätning lyckas vara överraskande och förväntad på samma gång. Trenderna bekräftas, men ändå liksom inte så mycket.
Ledare • Publicerad 3 december 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Sorgligt tydlig är Kristdemokraternas kräftgång. De backar ganska mycket och är bara hälften så stora som de var när förra undersökningen gjordes i maj. Detta trots att ledningen ansträngt sig för att kasta verklighetsfrånvänd barlast överbord. För partiet väntar inget annat utsiktsfullt än en fortsatt brottningsmatch med de nya politiska villkoren.

Annars är förstås Sverigedemokraterna i fokus i den här mätningen liksom så många andra under de senaste månaderna. Partiet har farit som en mindre raket jämfört med SCB:s majmätning och drar upp med fem och en halv procentenhet till 22,6 procent. Men en del talar för att den ”verkliga” siffran kan vara större.

Annons

Dels ringer SCB upp de tillfrågade det innebär att såtillvida det fortfarande finns en ”skamfaktor” kring Sverigedemokraterna så svarar man inte sanningsenligt på frågan. Man känner sig obekväm med att uttrycka sympati för partiet, speciellt inför en levande människa i andra sidan av ett samtal. Det är svårt att avgöra om den faktorn fortfarande spökar, men i det fall den gör det ligger Sverigedemokraterna nog över det officiella SCB-resultatet.

Sedan har andra institut indikerat en märkbar förändring efter Stefan Löfvens famösa intervju i Agenda för ett litet tag sedan då han målmedvetet lyckades spela bort det förtroendekapital han hade kring brottslighet och invandring. Den situationen och efterföljande debatten har inte SCB fångat upp. Eller ett eventuellt resultat av Sverigedemokraternas politikomläggning under partistämman i Örebro häromveckan.

Sverigedemokraterna kan för övrigt också glädja sig åt att man nu har det nästa största relativa stödet bland kvinnliga väljare.

Men Socialdemokraterna kan också glädjas. Ja, faktiskt. Dess regeringsunderlag med dess hårt kritiserade innehåll är alltjämt större än oppositionen. Och Socialdemokraterna själva har inte gått tillbaka så mycket som man skulle kunna trott. De backar endast två procentenheter. Det låter inte så uppmuntrande, men mot bakgrund av omständigheterna är det faktiskt inte så mycket.

Men om det är Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna som är störst i dag eller imorgon är inte det viktiga. Den stora bilden har hur som förändrats i det att det är just de partierna som är de två elefanterna i svensk politik. Och kommer förmodligen vara så framöver.

Men allt kan hända i politik. Moderaterna har trots sitt tapp till Sverigedemokraterna ändå lyckats knaprat sig lite framåt i opinionen sedan i maj. Trägen vinner?

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons