Annons

Tydliga skattebesked, tack!

Inför valet har Socialdemokraterna utspel i skattefrågan ofta varit diffusa. Det håller inte för ett regeringsbärande parti. Partiet borde lägga korten på bordet.
Ledare • Publicerad 7 september 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Finansminister Mikael Damberg valde nyligen att inte svara på den enkät som Dagens Industri hade skickat ut till partiföreträdarna. Han duckade från att ge besked om hur Socialdemokraterna ställer sig till bland annat fastighetsskatt, och även skatt på arbete och kapital. Damberg motiverar detta med att det ekonomiska läget är oklart, och han i ett sådant läge inte vill säga det ena eller det andra.

Han är inte ensam om detta. Statsminister Magdalena Andersson har sagt att hon inte stänger dörren för höjda skatter men har varit rätt fåordig om vilka exakta skatterna åsyftas. Utformningen och innebörden av den beredskapsskatt hon förespråkat har alltjämt varit relativt oklar. Statsministern och finansministern har därtill upprepade gånger gått ut med att de vill ”höja skatten för de som tjänar mest”, utan att ge en klar bild av vad exakt de vill höja skatten på, och hur utformningen blir.

Mikael Damberg
Mikael DambergFoto: Henrik Montgomery/TT
Annons

Det hela får nog flera att höja på ögonbrynen. Att ett regeringsbärande parti drar sig för att lägga alla kort på borden om skatterna så tätt inpå valet, är besynnerligt. Socialdemokraternas många gånger ospecificerade utspel om höjda skatter har ju parats med en rejäl bunt vallöften som väcker frågan om hur dessa ska finansieras. I det läget krävs tydliga besked om vilka skatter partiet planerar att höja eller införa för att finansiera sina reformer.

”I det läget krävs tydliga besked om vilka skatter partiet planerar att höja eller införa för att finansiera sina reformer”

Medborgarna förtjänar en transparens i skattefrågan, särskilt då frågan rör deras hårt intjänade pengar. I en tid där inflationen stigit och hushållens utgifter ökat, är det dessutom extra viktigt att gemene svensk får en tydlig uppfattning i hur deras skattesituation kan komma att ändras eller påverkas. En undersökning från Danske Bank visade nyligen att andelen svenskar som oroar sig över sin privatekonomi stigit med 56 procent mellan 2021 och 2022. Över 36 procent tror deras privatekonomi kommer försämras under det kommande året.

Det är tydligt att just pengar och i sin följd skatterna kommer vara av särskilt stor betydelse för svenskarna. Väljarna kan inte förväntas att i stora drag köpa grisen i säcken när det kommer till skattefrågan. De förtjänar att få veta vad exakt de får om Socialdemokraterna skulle få förnyat förtroende.

Socialdemokraterna tycks motivera sin bristande tydlighet med att de ändå kommer behöva kompromissa med andra partier med anledning av det parlamentariska läget. Men det kommer alla partier mer eller mindre behöva göra. Det innebär inte att väljarna inte förtjänar bättre svar rörande vad partiets inställning är, innan de sätter sig i förhandlingarna.

Icke-besked och diffusa svar om skatterna räcker helt enkelt inte. Särskilt inte när man på nytt vill ha ansvar för landets ekonomiska styrning.

Evin BadrniyaSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons