Annons

Tyskt nej till kärnkraft i Sverige

Det lär bli en tråkig uppsträckning för dotterbolagets VD när tyska Uniper tvingats förklara att man inte alls öppnar någon dörr för kärnkraft i Sverige.
Ledare • Publicerad 12 november 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det var för ett par veckor sedan som SVT:s Agenda kunde rapportera att det svenska dotterbolagets VD uttryckt att Barsebäck skulle kunna bli en energipark utrustad med reaktorer. Men den tyska talespersonen dementerar detta: företaget sysslar inte och kommer inte syssla med kärnkraft.

Särskilt inte med den tyska staten som ägare. För Uniper höll på att gå omkull i samband med turerna kring de ryska gasleveranserna. Rysslands krig i Ukraina utlöste en rad sanktioner och avbrutna leveranser som höll på att få den tyska energijätten på fall. I det läget köpte staten bolaget för att hindra en värre utveckling. Därmed blev tyska staten delägare i samtliga svenska kärnkraftverk.

Statliga tyska bolag kommer att se till sina intressen först.
Statliga tyska bolag kommer att se till sina intressen först.Foto: Johan Nilsson/TT
Annons

Uniper är majoritetsägare i OKG Oskarshamn och minoritetsägare i Forsmark och Ringhals. Detta ägarförhållande borde göra saken till en politisk angelägenhet. Vill man inte ägna sig åt kärnkraft borde andra få ta vid och köpa loss det som krävs för att kunna utveckla verksamheten. Det ser inte bra ut att som statlig aktör äga tillgångar i andra länder som hindrar dessa från att förvaltas eller utvecklas. Uniper äger många andra energianläggningar både i Sverige och andra länder, men huvudfokus är att förbättra tillgång och pris i Tyskland. Det är inte en lyckad ordning.

Utrikesminister Tobias Billström var under torsdagen i Tyskland för att möta sin tyska motsvarighet, Annalena Baerbock. Nato och Sveriges kommande ordförandeskap i EU stod på dagordningen, men nästa gång är det inte otänkbart att energifrågor tar plats på agendan. Unipers talesperson Georg Oppermann meddelade att bara en vändning från ägarens sida skulle få företaget att öppna för ny kärnkraft, det innebär att politik faktiskt kan påverka.

Det var Angela Merkel som en gång i tiden fattade beslut om att fasa ut landets kärnkraft. Det beslutet har många kritiserat det senaste halvåret. Tyskland satte sig i knät på Ryssland och dess naturgas samtidigt som Frankrike, med storskalig kärnkraft, kunde vara drivande i att införa sanktioner mot Ryssland. Det borde vara nog för att få tyska politiker att tänka om angående kärnkraften.

Samtidigt som Uniper avfärdar utveckling av kärnkraften i Sverige meddelar Vattenfall, majoritetsägare i Ringhals och Forsmark, att man redan i somras tog fram planer på hur nya reaktorer skulle kunna bli verklighet. Med regeringens nya förutsättningar för kärnkraften, och insikten om värdet av pålitlig kraft, har man gått från avveckling till utveckling. Det är välkommet, behoven av el kommer bara att öka.

Tysklands trovärdighet i klimatomställning och energifrågor har fått sig en rejäl törn under det gångna året. Beskedet från det statliga Uniper hör till samma kultur. Företaget som befann sig i kris har plötsligt fått en statlig garant bakom sig och det är svårt att se att man inte kommer att sätta egna intressen främst. Det understryker vikten av att ha egen energiproduktion.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons