Annons

Ullenhag gör en Sahlin

Afrofobi är ett nytt modeord som beskriver en urgammal företeelse: fördomar mot färgade människor. Idéer om afrikansk underlägsenhet på etnisk grund har funnits i många samhällen. Sverige är förmodligen en av de kulturer där dessa idéer har haft svagast fäste.
Ledare • Publicerad 16 december 2013
Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT

Talar man med den äldre generationen svenskar har de ofta positiva stereotyper om svarta. De uppfattas som godmodiga, ärliga och hjälpsamma. De negativa bilderna saknas dock inte. Ett exempel var Expressens avslöjanden förra veckan om näthat. Där fanns gott om klassiska rasistiska omdömen om till exempel afrikaners intelligens.

Integrationsminister Erik Ullenhag vill utreda Afrofobin i Sverige. Man kan naturligtvis fråga om den ens behövs utredas. Alla vet att den finns. Alla vet att den bäst motverkas med upplysning. I USA finns det ganska omfattande studier om skillnader mellan människor med europeisk och afrikansk bakgrund och de ger inget stöd för de rasistiska idéerna. Ett öppet samhälle, ett sunt debattklimat och en välfungerande skola borde vara ett tillräckligt recept för att fördomarna på sikt ska försvinna.

Annons

Men Ullenhag vill visa handlingskraft och har därför städslat något som heter Mångkulturellt centrum, MKC, för att kartlägga afrofobin i det svenska samhället. Det är minst sagt problematiskt för MKC är en allt annat än balanserad organisation. Svenska Dagbladets Ivar Arpi skrev i fredags en upplysande text om organisationen och dess företrädare. Det handlar om en grupp människor som är närmast besatta av rasbegreppet, och som kämpar för att införa rasmedvetenhet av amerikanskt snitt i det svenska samhället. Något som bland annat var tydligt i den uppmärksammade utställningen Varning för ras. Vad MKC, som bisarrt nog finansieras med skattemedel, skulle ha att tillföra samhällsdebatten förutom polarisering är svårt att se.

Vad som håller på att ske är en upprepning av historien. Mona Sahlin beställde 2004 en integrationspolitisk utredning från professor Masoud Kamali. Den blev starkt kritiserad för att vara onyanserad och i grunden mest ett dokument som uttryckte missaktning för det svenska samhället och för vita svenskar. Om Sverige hade varit hälften så otäckt som Kamali beskrev skulle han ha behövt fly landet. Nu räckte det med att utredningen gömdes undan.

Tror Ullenhag att MKC är förmögna att producera något annat än rasistiskt dravel om vita människors elakhet? Här finns en uppenbar risk att regeringen använder skattepengar som på inget vis kommer göra det lättare för afro-svenskar, utan som i stället kommer att öka polariseringen och ytterst spela de främlingsfientliga i händerna.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons