Annons

Uppvidinge hissar åter pestflagg

Ledare • Publicerad 1 april 2004
Ekonomiskt, välskött, privat. De rigida politikerna i Uppvidinge borde kunna kosta på sig ett studiebesök på makarnas Karin och Bo Janssons vårhem i Alstermo. Arkivfoto: FILIP SJÖFORS
Ekonomiskt, välskött, privat. De rigida politikerna i Uppvidinge borde kunna kosta på sig ett studiebesök på makarnas Karin och Bo Janssons vårhem i Alstermo. Arkivfoto: FILIP SJÖFORSFoto: 

ATT VALFRIHETEN för medborgarna inte sitter i högsätet i Uppvidinge kommun vet vi efter den mångåriga debatten om alternativ barnomsorg i Åseda. Den typen av valfrihet för föräldrar som kallas vårdnadsbidrag betecknades för en tid sedan av en av länets ledande socialdemokrater som "populism".

Ur den synvinkeln är det kanske inte så anmärkningsvärt att den socialistiska majoriteten i kommunfullmäktige i Uppvidinge häromkvällen drev igenom beslutet att förbjuda alla alternativ inom vård, skola och omsorg. På nåder skall kooperativa lösningar tillåtas.

Annons

SÅ LÅSNINGEN med vårdnadsbidraget var tydligen ingen enskild företeelse - kommunledningen hissar uppenbarligen pestflagg så snart någon viskar ordet privat eller alternativ.

Men frågan är om en kommun som Uppvidinge med klart uttalade framtidsproblem har råd att kosta på sig den här typen av inskränkta och trångsynta åtgärder.

När i stället alla goda och friska krafter skulle behövas för att skapa en dräglig miljö för invånarna i svår ekonomisk tid duger det inte att de ledande politikerna sätter stopp för utvecklingen och konstruktiva initiativ. Det borde vara begripligt för de flesta.

En av de riktigt bakåtsträvande i kommunledningen, vänsterpartisten Leif Hauge, gick i debatten upp och uttryckte sin stolthet över att ha lyckats stoppa alla möjligheter till alternativa driftsformer i vård, skola och omsorg.

DET ÄR BEKLÄMMANDE och bakåtsträvande, och man måste hålla med Gunnar Elling (m) som ansåg att detta var det mest destruktiva förslag som förekommit i fullmäktige sedan 1960-talet.

Man kan undra om andra kommuner tidigare infört en sådan generalklausul?

Det här beslutet hade aldrig behövt tas av fullmäktige. Kommunen kan, om den vill, i varje enskilt fall avslå alternativa lösningar som man inte anser vara acceptabla. Nu skickar man ut signaler om att ingen göre sig besvär att ens försöka tänka tanken på någon alternativ verksamhet inom det offentliga området.

EN ÖDETS IRONI är att ett av Uppvidinges bästa vårdhem, Smedsgård, är privatägt och drivs av förre centerpolitikern Bo Jansson och hans familj. Det kanske inte bara är bäst, det är också billigast för kommuninvånarna. Det vore ett perfekt studieobjekt för Hauge med flera som vägrar att lyfta blicken över parti

.

Claes-Göran Hegnell

Claes-Göran Hegnell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons