Annons

Urban utforskning - efter ursprung?

Ledare • Publicerad 26 juni 2006
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

NEDLAGDA FABRIKER, övergivna industriområden eller tunnlar. Fenomenet urban utforskning verkar locka allt fler unga entusiaster att döma av tidningsklipp från olika delar av det avlånga landet. Som så många andra trender kommer urban exploration från USA. Från början var det också ett storstadsfenomen. Unga entusiaster tog sig i skydd av mörker ut till tunnelbanesystem och kloaker. Nu är det mer den övergivna platsen som lockar. I Sverige handlar det bland annat om industriområden i Bergslagen eller övningsfält och tunnlar som övergivits av försvarsmakten.

Förra året uppmärksammades fenomenet när polisen tvingades lokalisera två unga män i Jönköping som gått helt vilse i avloppssystemet. En av dem dömdes av hovrätten till två månaders fängelse. Hans invändning att han liksom alla andra skattebetalare borde ha rätt att vistas i kloakerna ogillades av domstolen.

Annons

HÄR FINNS ETT spår av samma destruktiva anarkistiska tänkande som utmärker de mycket uppmärksammade nätpiraterna. Om nätpiraterna anser att musik är allmän egendom respekterar alla utforskare inte äganderätten. Ungdomsgenerationens tekniknördar och aktivister förenas. Mycket riktigt är det också Internet som är mötesplatsen också för denna subgrupp. Här finns tipsen och bilderna från "sevärdheterna" , samt den virtuella gemenskapen upptäckare emellan. Och reglerna: Bland de mer seriösa är stölder eller klotter strängt förbjudet enligt den egna gyllene regeln; inte ta med annat från platsen än foton. I kölvattnet finns dock de mer oseriösa grupperna som hyser minst sagt svag respekt för äganderätt och privat egendom. På internetsajter står att läsa att man bör lämna bultsaxen efter användandet i det fall polisen skulle råka dyka upp. Och komradio är att föredra framför mobiltelefon om man befinner sig djupt inne i bergrum.

VAD ÄR DÅ motiven och hur skall denna trend förstås? Och vad är egentligen nytt under solen? På senare tid har inte bara trendspanare utan också forskare visat intresse för detta fenomen. Främst inom detta gebit på svensk akademisk mark är ekonom-historikern vid Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg, Jan Jörnmark, som på en hemsida lagt ut bilder på svenska övergivna platser. På någon vecka fick han över 6 000 unika besök.

För Jörnmark är det intresset för "kreativ förstörelse" som öppnade dörren för utforskarvärlden. Enligt den kände ekonomen Joseph Schumpeter karaktäriseras kapitalismen av innovationer och omvandling. Frågan för Schumpeter var inte hur kapitalismen skulle förvalta rådande förhållanden, utan hur den skapar fortsatt utveckling.

Övergivna fabriker och överväxta jordbruk som slagits ut av strukturomvandling är således historiska spår i landskapet av den kreativa förstörelsen. När ny verksamhet skapas, överges den föräldrade tekniken.

Några mil bort från den levande staden och man är tillbaka i 1950-talet. Industriområden har något att berätta!

MEN FENOMENET KAN också ses som en verksamhet på modernitetens bakgård eller som ett tecken på rotlöshet och sökande. Självfallet tycks det förbjudna locka. Utforskandet i alla dess ytliga former får heller inte romantiseras. Här är det inte fråga om engagerade scouter som med kartor och kompass efter studietimmar letar efter till exempel resterna efter bortglömda torp eller otillgängliga platser, utan om aktiviteter i det dolda som för många bara syftar till att ge en tillfällig kick. I urban utforskning finns också ett exotiserande av närsamhället. Det som borde vara känt betraktas som outforskat och som spännande. Det är som grottmänniskan som kommer ut och upptäcker hur stor världen är.

ETT SÖKANDE ÄR det möjligen för andra. Efter det förflutna? Efter platsens historia? Det är som bekant inte långt från den moderna byn till det förpassade industrisamhället eller det förmoderna. Och varje plats har något att säga om det förgångna. En övergiven plats berättar om smärta och sorg över nedläggningar och människoöden, men också om epoker av välstånd och vitalitet. Vem fascineras inte av det gamla bruket, det övergivna industrilandskapet eller finnskogens alla ödetorp?

"Utforskandet" är värt mer forskning.

Martin Tunström

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons