Annons

USA är inte en pålitlig allierad

Den glädjeyra som omger Sveriges senaste vapenpaket till Ukraina är ändå lite förbryllande. Ja, det handlar om värden för imponerade tretton miljarder. Men omständigheterna är faktiskt inte alls muntra.
Ledare • Publicerad 29 maj 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Sverige har världens kanske bästa stridsplan, JAS Gripen. Det vore det enskilt bästa tillskottet Sverige skulle kunna bidra med och redan i krigets inledningsskede var det uppenbart att frågan om att sända Gripen till Ukraina skulle komma upp på bordet. Och förra våren sändes det ut officiella signaler om att ukrainska piloter utbildades för Gripen.

Annons

Det fick mer och mer karaktären av en tidsfråga. Men nu är det tydligt sagt att det inte kommer att bli av.

Vi vet inte så väldigt mycket mer än att ”andra länder” i den luftförsvarskoalition som bildats för Ukraina sägs ha bett Sverige att avstå från att skicka Gripen för att Ukraina behöver fokusera på ett enda luftförsvarssystem - det vill säga amerikanska F-16. Men det finns anledning till kvalificerade gissningar om vad som har förekommit.

”Att Ukraina inte skulle förmå hantera två system på samma gång är uppenbart nonsens.”

Flera länder i koalitionen har en realistisk syn på vad Ukraina behöver och skulle säkert välkomna att Gripen skickades. Att Ukraina inte skulle förmå hantera två system på samma gång är uppenbart nonsens. Inte minst som landets ambassadör under onsdagen tackade Sverige för stödet, men med tillägget att man absolut hade velat se JAS Gripen ingå i paketet. Så det hela handlar förstås om att USA ställt sig i vägen.

En JAS 39 Gripen C/D och ett amerikanskt KC-135 Stratotanker, ett amerikanskt militärt tankflygplan, på Luleå-Kallax flygplats under militärövning Nordic Response
En JAS 39 Gripen C/D och ett amerikanskt KC-135 Stratotanker, ett amerikanskt militärt tankflygplan, på Luleå-Kallax flygplats under militärövning Nordic ResponseFoto: Anders Wiklund/TT

En krass förklaring är att USA inte vill att JAS Gripen skall få chansen att uppvisa bättre stridsförmåga än F-16. Man vill helt enkelt skydda sin försvarsindustri mot konkurrens. Gripen är fortfarande inte ”combat proven” vilket är en konkurrensnackdel.

En annan är att Sverige har fattat det självklara beslutet att låta Ukraina använda sina vapen på ryskt territorium i enlighet med folkrätten. Den friheten finns inte med amerikanska F-16. Gripen skulle kunna orsaka stora militära bekymmer för Ryssland i det avseendet och det gillar inte USA, av den enkla anledningen att vill ha så mycket kontroll som möjligt över krigets utveckling.

USA vill även ha kontroll över sina möjligheter att styra Ukraina i politiskt avseende. Därför vill de inte att andra länder skall kunna ge Ukraina möjligheter att föra krig om USA plötsligt finner intresse i att tvinga Ukraina att avstå land mot fred.

Förmodligen handlar det om en kombination av de här tre faktorerna.

Vi har skrivit det förr: USA är inte en pålitlig allierad. Landet agerar ytterst i egenintresse precis som alla andra. Kanske är USA:s grepp om den antiryska koalitionen i Europa så stark att det bara är att finna sig. Kanske finns det utrymme för länder som Sverige att gå samman för att vrida sig loss åtminstone till en del. Om så är fallet bör Sverige anstränga sig.

Alla inser att Ukrainakriget förmodligen är USA:s sista stora militära insats i Europa innan man drar sig tillbaka för att koncentrera sig på andra globala arenor. Då får europeiska länder klara sig själva. Den vetskapen bör vara skäl till en attitydförändring redan nu.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons