Annons

Utan riskkapital inga klassresor

Valrörelsen rasar vidare och skiljelinjerna befästs. Men vad som diskuteras mycket är grunden i ekonomin, företagen. Kopplingen mellan näringslivspolitik och välfärd har aldrig riktigt fastnat i Sverige.
Ledare • Publicerad 20 augusti 2014

En fråga som politikerna gott kunde ta upp är den som behandlas i en färsk forskningsrapport från Finansdepartementets ESO, expertgruppen för studier i offentlig ekonomi. Utredaren Anders Bornefalk efterlyser en strategi eller åtminstone en medvetenhet om att svenska småföretag har svårt att låna pengar, och att det hindrar ekonomin från att växa i sin fulla potential.

Orsaken är att bankerna efter krisen fått hårdare regelverk, och idag ställer högre krav på säkerhet vid utlåning. Det har många hushåll känt av, men få tänker på hur det påverkar småföretagen. Skuldsättningen hos svenska småföretag har minskat under senare år, vilket i sammanhanget är ett dåligt tecken. Småföretag behöver ju ta lån för att göra investeringarna som krävs för att växa.

Annons

Banklån har varit en särskilt viktig faktor för just svenska småföretag. De är ofta det enda alternativet för att få extern finansiering. Jämfört med i andra länder bor det få rika människor i Sverige.

Årtionden av hög beskattning och hårda regelverk gjorde att många förmögenheter lämnade landet, och få nya skapades. En hugad småföretagare kan sällan be sin granne om startkapital, utan är hänvisad till bankerna.

Idag är det bara en tredjedel av den vuxna befolkningen som skulle ha råd att lägga fram ett startkapital på 100- 200 000 kronor. Den tredjedelen är sällan unga, de är sällan av utländsk härkomst och de bor sällan på landsbygden. Det spelar roll, ty det är de tre nämnda grupperna där forskning visar att småföretagande är särskilt viktigt för bekämpa arbetslöshet.

Här finns en social orättvisa. Många företag i Sverige startas av medelålders och äldre personer som har god ekonomi och relativt stora inkomster. Företagen är ett sätt för den som redan lyckats i livet att få behålla mer av inkomster och att ge sig själv större frihet. (Det är därför som gamla S-politiker och vänsterdebattörer som skrivit deckare måste tvinga sig till att bli direktörer.)

Syftet med de redan beställdas företag är sällan att det ska växa eller anställa fler personer än den enskilde ägaren.

De företagare som är bra för samhället är yngre och ofta ur grupper där det saknas både eget kapital eller personliga kontakter. Det behöver knappast sägas att dessa ofta har svårt att få lån med de bankernas nya regelverk. För att utnyttja kraften i unga människors drömmar behövs det nya sätt att locka riskvilligt kapital till svenska småföretag. Hur det ska ske borde vara ett givet ämne i valrörelsen.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons