Annons

Utbildning och uppfostran är skilda ting

Skolan ska utbilda ungdomar. Men ska skolan också uppfostra ungdomarna, eller är det föräldrarnas roll? Frågan är befogad eftersom många lärare berättar om en vardag där de får lägga så mycket tid att uppfostra, att de inte hinner utbilda. När de söker föräldrarnas stöd är det inte ovanligt att föräldrarna tillbakavisar kritiken och menar att ansvaret ligger hos skolan.
Ledare • Publicerad 9 december 2013
Foto: Ingen Ansvarig

En som påpekar distinktionen mellan uppfostran och utbildning är den spanske matematikläraren Ricardo Moreno Castillo. Han har skrivit två böcker om problemen i den spanska skolan. Bland felen som författaren påpekar är att föräldrarna krupit undan uppfostrarrollen och skjutit över den på skolan.

Skulle samma problem kunna förklara en del av problemen i den svenska skolan? Om en elev till exempel inte förstår att han ska ta av sig ytterkläder då han är inomhus, eller att han inte ska sitta och knappa på sin mobil när läraren talar – är det verkligen skolans fel? Borde inte elevens föräldrar lärt honom att man ska ta av sig ytterkläder inomhus och att man ska lyssna då någon annan talar?

Annons

Det är en omöjlighet att skollärarna ska hinna med att ge eleverna undervisningen som det moderna kunskapssamhället kräver, om de samtidigt också står även för den mest basala uppfostran.

Sara Skyttedal, ordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet och tidigare Växjöbo, skrev 5/12 på sajten ”Lärarnas Nyheter” och efterfrågade en ändring av skollagen. I dag säger lagen endast vad lärare, rektorer och kommuner är skyldiga att göra. Barn och föräldrar har däremot inga krav på sig förutom den grundläggande skolplikten.

Bör lagen ändras så att den också förtydligar skyldigheter som måste ligga hos barn och deras föräldrar? Tidigare var det inte nödvändigt att lagen fastslog att föräldrarna måste ta ansvar för hur deras barn beter sig i skolan. Det verkar av tidigare generationer ha setts som självklart. Men om samhället förändras måste också lagar och regler anpassas. Ett barn som växer upp har rätt till utbildning, men också till uppfostran. Skolan kan inte göra båda sakerna.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons