Annons

Vad är verklighet och vad är simulation?

Är det möjligt att komma undan med en sådan uppenbar verklighetsförvanskning? Ett barn som står med krita i handen invid en klottrad vägg kan säga ”det var inte jag” och hoppas komma undan med det. Men det är barn. Vuxna vet ungefär vad som är gångbara lögner och inte. Socialdemokraternas nya historieskrivning kring invandringen borde inte vara en realistisk möjlighet.
Ledare • Publicerad 20 december 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är fascinerande att se. Det nya påbudet från partihögkvarteret är nu att Socialdemokraterna alltid har varit för en stram invandringspolitik och att Moderaterna minsann har drivit på för att gränserna skall hållas öppna. Partiledaren själv torgför detta som sanning utan att blinka. Kanske skulle modern psykologi säga att det går att ro hem något sådant om bara tillräckligt många säger det tillräckligt många gånger. Framtiden får väl utvisa.

”Socialdemokraternas nya historieskrivning kring invandringen borde inte vara en realistisk möjlighet”
Annons

Sant är att det var regeringen Reinfeldt som ingick migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet, men Sverige var redan då ryktbart för sin liberala migrationspolitik. Sant är också att Fredrik Reinfeldt snöpte dåvarande ministern Tobias Billström då denne ville tala om ”volymer”, men det var socialdemokrater som kallade Billström oanständig. I stort sett sant är ledande moderater i Reinfeldts generation drivit frågan om fri invandring men de är inte de som format migrationspolitiken. Den är i allt väsentligt en socialdemokratisk produkt.

I en intervju i Expressen introducerar Magdalena Andersson för säkerhets skull en ytterligare skurk i dramat vid namn ”samhällsklimatet”. Socialdemokraterna rycktes med av samhällsklimatet, säger hon som en förklaring till att regeringen Löfven praktiskt taget skrek ut att gränserna skulle hållas öppna mitt under migrationskrisen.

Det är alltså samhällsklimatet som drivit Socialdemokraterna att fyra av tillmälen som ”rasist”, ”främlingsfientlig” och ”oanständig” som vore de syriska bågskyttar - under trettio års tid. Samtidigt som de på något mystiskt plan alltså verkat för just den strama migrationspolitik alla de där rasisterna velat ha.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson
Socialdemokraternas partiledare Magdalena AnderssonFoto: Johan Nilsson/TT

Sannerligen, om detta politiska illusionsnummer faktiskt lyckas, då finns det skäl att syna det där samhällsklimatet. För i så fall har svensk offentlighet ett allvarligt problem. Då saknas naturliga reglage mot kollektiva fantasivärldar. Då fungerar inte den mediala och politiska kultur som antas filtrera sant från falskt. Att en politiker lovar att äta upp sin högra sko eller någon annan kallar en skatt ”tillfällig” är tjuverier inom ramen för det normala i en västerländsk miljö. Men att helt skriva om den politiska historien såsom den utspelade sig fram till för i princip förra veckan, det är något annat.

”Det råder ju ingen tvekan om var vi socialdemokrater står i den här frågan”, säger Andersson. Nej, i en simulation av verkligheten gör det kanske inte det. Men vi lever förhoppningsvis inte i en stor simulation. Man skall inte behöva vara osäker på det.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons