Annons

Vad tycker då Liberalerna?

Nja, det var inget ”tema”, som Gunnar Nordmark skriver i sin replik härintill, att Liberalerna är det parti det finns minst anledning att bry sig om. Det är en observation. Demoskop gav i helgen partiet 2,6 procent. Det är inte Smålandspostens fel.
Ledare • Publicerad 11 maj 2020 • Uppdaterad 12 maj 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Sedan kan Nordmark förstås tycka att huvudnumret i ledaren ”borde” ha varit ett annat än den liberala partitoppens principiellt tvivelaktiga kopplingar till lobbybranschen som speglades i Svenska Dagbladet i veckan. Men nu var det inte så. Och vi är mycket väl medvetna om vilka steg som har vidtagits för att begränsa före detta politikers inflytande när de gått i tjänst på någon pr-byrå. Men nu handlar Liberalernas fall om en situation där de reglerna inte är tillämpbara.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Återigen: att den pr-knutne Lars Leijonborg skriver partiledarens tal och kommer med råd och dåd är sannolikt inget större sakproblem. Det handlar mer om principer. Men Svenska Dagbladets uppgifter kring före detta strategen och dåvarande pr-konsulten Johan Jakobsson är mer graverande. Stämmer bilden har han i sin relation till Nyamko Sabuni agerat intressent åt lastbilsjätten Scania och med sådan framgång att Liberalerna inte bara lyft frågan om elektrifiering av vägar utan även tvingat in det i Januariöverenskommelsen och därmed förvandlat Scanias intresse till officiell regeringspolitik.

Vad anser Liberalerna i Kronoberg om det? Anser man att bilden är falsk? Eller anser man att den är korrekt men att det inte spelar någon roll? Eller att det spelar roll? Och om det spelar roll, hur tänker Liberalerna i Kronoberg agera? Om sådant hade Nordmark kunnat uppehålla sig. Om vi nu är inne på ämnet vad olika texter borde ha handlat om.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons