Annons

Vagare kan ingen vara

En vecka innan jul visar sig regeringens strategi från sin sämsta sida.
Ledare • Publicerad 17 december 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

”Ja, men man behöver visa omtanke.” När Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell yttrade dessa ord som svar på frågan ”Är inte detta samma restriktioner som de som presenterades förra veckan?” gick luften ur presskonferensen.

Med denna nya språkliga nyans går regeringens strategi från att vara luddig till att bli rent eterisk. Rekommendationerna –de som skall följas som vore de bindande påbud– har alltså hittills kunnat följas utan att visa omtanke till nästan. Men inte längre, nu gäller rekommendationer med omsorg.

Gårdagens presskonferens var en uppvisning i vaghet.
Gårdagens presskonferens var en uppvisning i vaghet.Foto: Anders Wiklund/TT
Annons

Det är tillräckligt svårt att uppbåda beredskap och samhällsanda inför den nya vågens smittspridning så här en vecka innan jul. Men med frekventa pressträffar av denna art kommer munskydd i kollektivtrafiken vara en fortsatt allt för ovanlig syn. Regeringen har valt att lägga hanteringen av pandemin i Folkmyndighetens händer men har fortfarande ansvaret, särskilt för hur restriktioner förmedlas till allmänheten. Den här vagheten är kontraproduktiv om man vill att människor skall sköta sig och minska smittspridningen.

Presskonferens innehöll faktiskt en nyhet, men den avhandlades på kort tid: Covidpass kommer att krävas för att komma in i Sverige. De flesta av våra grannländer är betydligt mer vana än vi när det kommer till att tvingas visa upp vaccinationsbevis så danskar och tyskar som siktar på att fira jul i de småländska skogarna lär inte hindras av detta. Däremot är frågan hur Sverige skall kunna sköta dessa kontroller.

Den frågan gavs ännu mindre utrymme under presskonferensen. Tullen är en ökänt underfinansierad myndighet och gränspassager är inte vår starka sida. På mindre än en vecka skall alltså denna kapacitet vara på plats. För ett land med många gränspassager och stora avstånd mellan dem kommer detta bli en stor utmaning.

Samtidigt uttalade minister Hallengren att man inte är beredd att införa striktare krav för vaccinpass inom landets gränser. Det är förstås välkommet, vaccinpass är en problematisk åtgärd, men anledning som gavs var att den restriktionen är ute på remiss just nu.

Man kan olika åsikter om vad som är rätt och fel i hanteringen av pandemin, särskilt när det kommer till medborgerliga rättigheter. Men bortom den diskussionen får man nog konstatera att regeringen är saktfärdig och dåligt förberedd när det kommer till att genomföra den hantering man valt att satsa på. Vaccinpass har sedan flera månader varit en realitet för många andra i Europa, det hade inte varit svårt att sätta igång en remissrunda långt tidigare.

Regeringen har också avstått från att be om ett utlåtande från Statens Medicinetiska råd innan man införde vaccinpassen, trots att det hade kunnat göras som en rent intellektuell övning för länge sedan.

Den omsorg som nu förväntas av allmänheten återspeglas inte hos det politiska ledarskapet. Vilket förstås lägger ännu mer ansvar på enskilda medborgare. Det kommer inte vara lätt att avstå från att träffa nära och kära på grund av en outredd hosta men även detta år måste man hålla garden uppe.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons