Annons

"Välfärdens fiender"

Välfärdens fiender, kallade vänsterledaren Lars Ohly privata inslag i vården och omsorgen i sitt tal härförleden.
Ledare • Publicerad 14 augusti 2010

Vi gör som vår krönikör Stefan Olsson på bloggen stefanolsson.nu och publicerar den lokala listan:

Här är "fienderna" i primärvården i Landstinget Kronoberg, om man tillämpar Lars Ohlys terminologi:

Annons

Gränsbygdskliniken i Markaryd

Hälsoringen Älmhult

Hovshaga Växjö

Specialistläkargruppen Växjö

Specialistläkargruppen Åseda

Vislanda

Växjöhälsan

Älmhult

Antalet "fiender" på vårdcentralområdet är således ganska få. Men de blir något "fler" om vi räknar de läkare som har avtal med landstinget:

Idrottskliniken Växjö,

Annons

Barnmottagningen Växjö

Sedan kommer två hudläkare på Specialistläkargruppen.

En läkare på Drottninggatan i Älmhult är specialist i internmedicin.

Tre kirurger finns i Växjö: En på Södra Järnvägsgatan, och två på Smedjegatan.

Liksom två specialister på kvinnosjukdomar; en på Kungsgatan och en på Storgatan.

En läkare i ortopedi på Honnörsgatan i Växjö.

Tre psykiatriker.

De är fiender i vänsterns värld.

Här är listan inte slut:

I Ljungby finns fyra privata sjukgymnaster. Liksom i Växjö. I Alvesta Lessebo, Tingsryd och Markaryd finns en vardera.

Annons

Vi måste också lägga till Linneamottagningens preventivmedelsrådgivning, flyktingspsykiatrin Kronoberg, en naprapat samt en psykterapeut på listan över "fienderna."

Antalet privata tandläkare går vi inte in på.

Så här absurt tänker vänsterpartiet.

Vilken annan än vänsterpartiet kan se dessa läkare, psykologer eller preventivmedelrådgivare som fiender till välfärden? Fortsätter vi räkna upp välfärdsföretagarna blir listan riktigt lång. Antingen känner vi någon "fiende", eller så betraktas vi som fiender till välfärdsstaten av vänsterpartiet på grund av det vi jobbar med. Här har vi bara uppmärksammat landstinget i Kronoberg. Tar vi hela landet blir fiendelistan lång, mycket lång. Bakom orden om "fienden" finns hårt arbetande läkare, sjuksköterskor och välfärdsföretagare som nu blir stämplade som motståndare till välfärd.

Vårdföretagare är inte bara storbolag. Utan också sjukgymnaser och privatläkare som byggt upp en egen verksamhet. Helt beroende av patienterna. Hur kan de kallas fiender?

Vänstern i Kronoberg har i landstinget stått långt ifrån Lars Ohlys välfärdspolitiska linje. De har flera gånger uppmuntrat "fienden", accepterat vårdvalet och ställde sig inte på tvärs ens när en bolagisering av Ljungby lasarett diskuterades. Ska man använda Ohlys vokabulär liknar det ett inbördeskrig. I den sjukvårdspolitiska debatten i valrörelsen lär det dock bli Ohlys ord som hörs.

Och vad vänstern lokalt i landstinget anser om alternativa driftsformer spelar en mindre roll i det fall riksdagen under ett stort vänsterinflytande skulle tvinga bort "fienderna" genom att avskaffa etableringsfriheten och förbjuda privata investerare - läkare och sjukgymnaster- att få ränta på eget investerat kapital. Då är fienden nedkämpad.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons