Annons

Välfärdens finansiering ingen ödesfråga

I Sverige blir vi bara äldre och äldre. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting beräknas andelen av befolkningen som är 85 år eller äldre fördubblas mellan åren 2010 och 2035.
Ledare • Publicerad 4 juni 2014

Samtidigt har det rasat diskussioner om hur vi ska klara de kostnader som följer med en allt åldrande befolkning, hur ska välfärden finansieras i framtiden?

Från vänster har debattinläggen varit dystopiska, med lösning som helt enkelt går ut på att inkomstskatterna måste höjas. Det sägs att Alliansen prioriterat skattesänkningar framför "satsningar" i vård, skola och omsorg. Bilden av en nedmonterad välfärd är felaktig. Resurserna till välfärdens kärnverksamheter har aldrig varit så höga som idag, men däremot riskerar de att minska om tillväxthämmande skatter på arbete och företagande höjs.

Annons

Författaren Nima Sanandaji skrev i Dagens Samhälle igår att den alarmerande äldrekrisen är inställd. Han menar att det idag finns medicinska innovationer som kan underlätta svårt sjukas vardag substantiellt. Tyvärr omsätts inte alltid dessa innovationer i verkligheten, främst på grund av de betraktas som dyra. När de nya innovationerna väl sätts in befinner sig ofta den sjuke redan i ett utanförskap och är långt borta från arbetsmarknaden. Skulle insatser istället göras i rätt tid hade de dyra behandlingskostnaderna sannolikt varit samhällsekonomiskt effektivare då den drabbade lättare skulle kunna återanpassa sig till ett vanligt arbetsliv igen.

Ett annat perspektiv som sällan berörs i sammanhanget är ungas sena inträde på arbetsmarknaden. Från 90-talets början har åldern då en årskull etablerat sig på arbetsmarknaden ökat från 20 till nästan 30 år. Här finns stora resurser som skulle kunna frigöras om man uppmuntrade unga att snabbare gå från studier till arbete.

Max Törnqvist
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons