Annons

Var inte för stolt för att utvärdera rot

Riksrevisionens granskning tyder på att systemet blivit ineffektivt.
Ledare • Publicerad 21 december 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Tio miljarder kronor är prislappen på det senaste jobbskatteavdraget. Det råkar också vara summan för statens kostnader kopplade till ROT-avdraget. Och med tanke på att rotavdraget bara har en självfinansieringsgrad på fjorton procent borde en borgerlig regering se över systemet.

Det är Riksrevisionen som genomfört en granskning och hittat det man kallar en ”blygsam” effektivitet i rotavdraget. Det får alltså ses som en subvention riktad åt personer som vill renovera hemma.

Annons

För övriga resultat är också blygsamma. En tredjedel av alla som använder rotavdraget står utan lönearbete. Det handlar om pensionärer och personer med tillräckligt stora förmögenheter för att inte behöva jobba. Det undergräver en av idéerna som gjorde att avdraget kom till 2009, nämligen att det skulle frigöra värdefull tid för hårt arbetande personer.

Rotavdraget verkar inte vara det vassaste verktyget i lådan.
Rotavdraget verkar inte vara det vassaste verktyget i lådan.Foto: Martina Holmberg / TT

Riksrevisionen pekar också på att många av de arbeten som utförs med rotavdrag är ganska avancerade och sådant som få privatpersoner hade kunnat klara på egen hand. Alltså har avdraget en mindre effekt på den totala mängden reparationer och byggen i landet.

Granskningsmyndigheten ser slutligen att argumentet att avdraget motverkar svartjobb inte riktigt håller. Istället har svartjobbet klätts i vit skrud så att privatpersonerna möter en ordnad fasad och tror att de har med seriösa företag att göra. Under samma period som rotavdraget funnits har svartjobben ökat. Vilket dock beror på fler saker. Riksrevisionen påpekar att det finns effektivare reformer mot arbetslivsbrottsligheten.

Högern behöver ta till sig av denna rapport. Den är konsekvensneutral och presenterar tydligt att rotavdraget inte har de effekter man velat se, och att det kostar mycket. Socialdemokrater har redan börjat kampanja och kalla rot för ett bidrag för villaägare. Det är slängigt men med den låga självförsörjningsgraden i systemet kommer man inte undan att många miljarder går till att hjälpa en bransch som nog inte behöver så stor hjälp.

Man behöver alltså vässa argumenten eller börja reformera rotavdraget. Riksrevisionen föreslår att totalbeloppet som man får avdrag för skall sänkas. Det låter förståndigt, men man bör också se om det inte går att använda pengarna till en bred skattesänkning.

Riksrevisionen har bidragit med många viktiga granskningar som fått politiker att lyfta blicken. Det är viktigt att högern och regeringen inte är för stolt för att ta till sig av resultat som utmanar de egna föreställningarna. Evidens och effektivitet måste vara vägledande när man tar fram reformer. Det hör till högerns DNA att se till så att skattebetalarnas pengar används på rätt sätt samt att ständigt hålla utkik efter möjligheter till att låta människor behålla mer av de pengar de tjänat ihop.

Det handlar om att ge människor handlingskraft och makt över sin egen situation. Rotavdraget gav fart åt ekonomin som hade skakats av finanskrisen 2008. Det finns nog fortfarande fördelar med det, men högern får inte vara för stolt för att utvärdera systemet.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons