Annons

Varning för lagtrots

Ledare • Publicerad 15 juni 2006

Åtalet mot 19 politiker från Alvesta och Älmhult väcker starka reaktioner och oro även utanför länet. Det moderata borgarrådet i Stockholm, Mikael Söderlund, gjorde på tisdagen ett något överraskande utspel angående tjänstefelsmålet. Åtalet är med borgarrådets ord "mycket oroande". "I Stockholm har vi genom åren medvetet fattat många krogvänliga beslut, tvärtemot många byråkratiska invändningar. Det har varit viktigare för oss att skapa en levande storstad med ett spännande nöjesliv än att uppfylla varje millimeterregel i godtyckliga regelverk". Att ledamöter i en nämnd kan åtalas för tjänstefel enligt brottsbalken är måhända inte vida känt. En kommunfullmäktigeledamot kan däremot i praktiken bara åtalas för mutbrott och kan i den juridiska teorin möjligen bli skadeståndsskyldig - något som veterligen aldrig har inträffat.

Men om fullmäktige handlar om ideologi och ansvar inför väljarna är myndighetsutövning ett inslag i nämndarbetet där ledamoten ansvarar inför lagen och rätten. Tillsyn, tillstånd och omhändertaganden är frågor där lagbok, förordningar och anvisningar väger tyngre än partiideologi och idéer. Så växer lätt förvaltning och politik samman. Även om okunskapen om det juridiska ansvaret finns är det ett demokratiproblem att nämndledamöter och fritidspolitiker mer intar rollen som sakkunniga än förtroendevalda. Politiken blir visionslös och de förtroendevalda tar ställning i smärre detaljfrågor medan de stora frågorna hamnar på tjänstemännens bord.

Annons

Söderlunds kritik väcker emellertid frågor. Att en politiker kritiserar en åklagare hör minst sagt till ovanligheterna. Makten utövas emellertid under lagarna och självberöm om lagtrots i huvudstaden imponerar inte. Finns denna lättvindiga uppfattning också om andra lagar och "fyrkantiga" regelverk - eller är det just bara alkohollagen som populistiskt kan ignoreras?

Det betyder inte att alkohollagen på alla punkter är perfekt eller att utgången i målet är glasklar. För fällande dom i detta första fall någonsin gällande alkoholtillstånd och tjänstefel krävs att chefsåklagaren Christer Johansson presenterar tillräcklig bevisning för att ledamöterna agerat "uppenbart vårdslöst" när de beviljat utskänkningstillstånd till "krogarna". Och de politiker som finner alkohollagen rigid och föräldrad bör arbeta för en förändring av den istället för att fatta tillståndsbeslut i gråzoner.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons