Annons

Varsel om kommande varsel

Det är inte så märkligt att flera företag skissar på varsellistor om de röd-gröna skulle vinna valet. Arbetsrätten är stark i Sverige.
Ledare • Publicerad 14 augusti 2010

Vad händer efter valdagen med de närmare 10 000 personer som fått jobb genom avdraget för hushållsnära tjänster? Företagen kalkylerar naturligtvis med vad en röd-grön valseger skulle innebära. Arbetsrättens regler är klara. Varsel om uppsägningar ska anmälas minst två månader innan till Arbetsförmedlingen om mellan 5 till 25 personer är berörda. För större företag inom branschen som har upp till 100 anställda är kravet fyra månader och för de största arbetsgivarna sex månader. Även om avdraget inte skulle försvinna omgående efter valet utan till exempel vid årsskiftet är också ett stort efterfrågefall på tjänsterna att vänta om det blir ett maktskifte. Vem tar en ny kontakt med ett företag om avdraget efter någon månad går till historien?

Vad kostar egentligen Rut-avdraget staten? Oppositionen brukar säga att jobben är dyrbara. Klart är att staten förlorar en miljard på skatteintäkter. Men samtidigt får staten intäkter; i form av sociala avgifter, moms och bolagsskatt. Och utgifterna för staten och kommunerna sjunker i form av a-kassa, försörjningsstöd och kanske bostadsbidrag. Det som förloras på gungorna tas igen på karusellerna. Och då har vi inte kommit till vinsterna för de anställda som får vita jobb med sjukförsäkring och pensioner. Ett nej till en växande tjänstesektor är ett nej till grupper som borde stå i politiskt centrum, personer som står utanför arbetsmarknaden.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons