Annons

Varthän går Centern?

Efter Annie Lööfs misslyckade projekt med den breda mitten tycks Centerpartiets nya partiledare Muharrem Demirok treva efter en tydligare vänstertillvaro för partiet.
Ledare • Publicerad 6 mars 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och nya partisekreteraren Karin Ernlund.
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och nya partisekreteraren Karin Ernlund.Foto: Henrik Montgomery/TT

Som något av en epilog till Centerpartiets valanalys spånade partiets nye ordförande Muharrem Demirok om partiets kommande vägval i samband med en intervju i DN förra veckan. Han vill göra upp med den nyliberala prägel partiet haft under sin föregångare Annie Lööf.

För besvikna landsbygdsväljare som tycker att partiet under inflytande av den så kallade Stureplanscentern fjärmat sig från sina rötter kan det låta lovande. Men exakt vad denna uppgörelse faktiskt innebär, och varthän det sedan leder, framstår som högst oklart. ”Nyliberal” har kommit att bli något av ett trendord för allt som folk uppfattar som negativt.

Annons

Demirok vill göra upp med partiets otydlighet, men än så länge famlar man omkring och försöker hitta fotfästet.

Demirok vill att partiet ska ”prata mer om välfärden och sociala frågor” och lägger till att man ska röra sig mer i en socialliberal riktning. Det förefaller således som att siktet fortsatt är inställt mer på väljarna i storstaden än på landsbygden. Törhända hoppas man kunna överta väljare som tycker att Liberalerna inte är tillräckligt socialliberala, alternativt sådana kristdemokrater som saknar partiets tidigare mer tydliga roll som borgerlighetens sociala samvete.

”När identiteten vacklar vore det värt att söka sig tillbaka till rötterna för att hitta stabiliteten för att kunna orientera sig i det politiska landskapet.”

Men det vore förhastat att se Demiroks signaler som ett vårtecken på att Centerpartiet är redo att återvända till den borgerliga gemenskapens organiserade samarbete. Frågan om Sverigedemokraterna är fortfarande tabu, och han utesluter fortsatt någon förändring på den punkten – men nämner i sammanhanget inget om Vänsterpartiet.

Kombinerat med partiledarens resonemang om att världen är ”för komplicerad för att dela upp i höger och vänster” anas snarare en önskan att luckra upp blockgränserna – vilket skulle underlätta för närmare band mellan Centern och Socialdemokraterna. Det skulle i sådana fall innebära att man fullföljer den bana som Lööf inledde med januariöverenskommelsen. Den breda mitten blir steg för steg vänsterblockets högerflygel.

Partiet tappade i det senaste valet främst väljare åt Socialdemokraterna; nu tycks man alltså i vara i färd att följa dem i spåren.

Men för partiet vore det värt att ha i åtanke hur väljarströmmen i valet såg ut mer exakt. Även om hela tjugotre procent av väljarna från 2018 enligt VALU gick till Socialdemokraterna, och totalt tjugoåtta procent till de rödgröna partierna som helhet, så var det också tjugoåtta procent av väljarna som i stället gick över till tidöpartierna. Väljarströmmen är alltså inte på något sätt entydigt vänsterpräglad.

Och även om Centerpartiet har en historia av uppgörelser med Socialdemokraterna är det ändå i själ och hjärta ett icke-socialistiskt parti. När identiteten vacklar vore det värt att söka sig tillbaka till rötterna för att hitta stabiliteten för att kunna orientera sig i det politiska landskapet.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons