Annons

Växjö i Coronavardagen

Den globala och lokala ekonomin står inför samma hot.
Publicerad 20 mars 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

En svår sak med Coronakrisen jämfört med finanskrisen 2008 är att få stimulanspaketen att träffa rätt. 2008 var det bankernas vidlyftiga utlåning som var gnistan som tände krutdurken. Det var också relativt enkelt för olika länders regeringar att rädda bankerna med skattemedel. Coronakrisen slår mot vanliga människors konsumtionsvanor och företagen som är inblandade i dessa. Det är betydligt svårare att skicka ut klumpsummor av skattemedel för att förmå högt belånade hushåll att fortsätta sin konsumtion när grannar och närstående hotas av varsel och permitteringar.

Ändå är det precis vad som planeras i USA. Det råder politisk enighet kring ett stödpaket som omfattar ettusen miljarder dollar. En del av det går ut på att inom ett par veckors tid skicka tusen dollar till varje medborgare i landet. Det är en lösning som många nationalekonomer tror på men inte velat föreslå. Den kan nämligen också tolkas som en regelrätt muta riktad till väljarna nu när den föreslås så nära höstens presidentval.

Annons

I Växjö är åtgärderna inte lika storslagna, men problembilden densamma. Kommunledningen meddelade nyligen att man inför gratis parkering i hela staden. Dessutom en rad åtgärder som underlättar för företag. Hyror och andra utgifter till kommunen skall kunna betalas senare när den värsta krisen förhoppningsvis avtagit.

Det innebär förhoppningsvis att situationen underlättas för lokala företag och arbetsmöjligheter. Redan tidigare var situationen pressad för butiker som konkurrerat med den ökande näthandeln. I Växjö har många butiker i centrum ersatts av restauranger, caféer och gym. Företag som alla går ut på att människor skall mötas och som just nu drabbas hårt.

Näthandeln har gjort konsumenter kräsna både vad gäller utbud och pris. Det är i sig något positivt, men innebär också att marginalerna blir små och anställningarna otrygga för många inom handeln. Effektiviteten i en nätbutik innebär att den kan skötas från ett garage men ändå konkurrera med företag som har många heltidsanställda. I Växjö centrum har läget varit pressat en längre tid, nu meddelar Citysamverkan att Coronaviruset mycket väl kan vara spiken i kistan för centrumhandeln.

Kronobergs näringsliv är utåtriktat. En mycket stor andel av de pengar som tjänas här är kopplade till utlandsexport. Den exponeringen måste hanteras när den globala ekonomin nu ställer sig på bromsen. IKEA i Älmhult har skickat hem sina anställda från huvudkontoret för att istället arbeta hemifrån. Hittills har vi sluppit höra om varsel från de större tjänste- och tillverkningsföretagen i länet.

Coronaviruset slår mot den normala vardagen och de varor och tjänster som är en del av den. Flera restauranger och butiker har redan hunnit anpassa sig för att kunna passa in i denna nya vardagssituation som vi befinner oss i. Det är inte en dum idé att försöka upprätthålla vanor under dessa villkor, då bidrar man nämligen också med att upprätthålla lokala näringsidkare.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons