Annons

Växjö och Kronoberg skrivs om

Det ser ut som att en exceptionell tid är på väg att ta slut.
Ledare • Publicerad 13 september 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Växjö har varit en av de sista städerna där den gamla Alliansen fortfarande var en kraft att räkna med. Det som sker i kommunvalet är en normalisering i jämförelse med landet, även om Sverigedemokraterna fortfarande presterar lite sämre här. Det är också svårt att säga om det är oppositionen som vunnit valet eller styret som förlorat det. De lokala konflikterna tog ett stort kliv tillbaka i samband med pandemin och mycket av innehållet i valrörelsen har Socialdemokraterna hämtat från den nationella politiken.

Det är svårt att vinna tre riksdagsval i rad, så har det inte sett ut i kommunvalen där majoriteterna (särskilt på bruksorter) varit mycket mer stabila. I Växjö har man haft fyra mandatperioder av styre som kunnat samla stöd för höger- och mittenpolitik med grön prägel. Det är en imponerande gärning som man inte skall kasta bort utan vidare. Alternativen kommer kanske bli mer omtyckta hos sina kärnväljare men också driva på konflikter i större utsträckning.

Annons

Men de borgerliga partierna har nog ändå en period av omprövning framför sig, samtliga backar. Det borgerliga projektet som handlar om att människor får möjlighet att stå på egna ben kan uttryckas och göras relevant för väljarna med de verktyg som kommunpolitiken erbjuder. Men det kräver eftertanke och självförtroende.

Men innan denna omprövning sker måste valresultatet stabiliseras, det är inte färdigt. Och när det väl är färdigt måste man ta ställning mandatfördelningen. Sverigedemokraterna måste hanteras oavsett om det blir Socialdemokraterna eller de borgerliga i Växjö som bildar majoritet. Och det bästa är att få till stabiliteten så snart som möjligt, för att se till att det kommande styret får handlingskraft.

Moderaternas Anna Tenje har plats i partiledningen men får svårt att pussla ihop en majoritet i Växjö. Det kan bli slutet på en era.
Moderaternas Anna Tenje har plats i partiledningen men får svårt att pussla ihop en majoritet i Växjö. Det kan bli slutet på en era.Foto: Linn Malmén/TT

Ser man till hur Kronobergarna röstat så är den stora nyheten Centerpartiets dåliga resultat, både i region och riksdag. Väljarna har främst gått till Moderaterna och Sverigedemokraterna. Och man får nog se det som att partiet levde på lånad tid. Ledningen i det gamla bondeförbundet vred sin näringslivspositiva politik till att handla om värderingsfrågor. Med det vann man många vänsterliberala röster i storstäderna och i förra valet fick man också behålla kärnväljarna. Men inte den här gången. Bra, landsbygdsvänlig näringspolitik går nu att finna hos fler än Centerpartiet som i denna valrörelse öppet utmanats av Kristdemokraterna och Moderaterna.

Centerpartiet ser ut att tappa sitt riksdagsmandat till Sverigedemokraterna, och så ser det ut i flera av landets skogslän. Väljarna vill inte rösta på partier som moraliserar över deras oro. Centerpartiet är dock ett gammalt och rikt parti, man har också fortfarande en väljarbas som i huvudsak definierar sig som höger. Det är mycket svårt att bedöma hur partiet kommer att hantera detta valresultat men det finns fortfarande något att bygga på. Partiledningen har dock inte råd att ytterligare en gång försöka förena två så olika grupper väljare.

För Växjö och Kronoberg är valresultatet ett nytt kapitel som påbörjas. Det är för tidigt att säga hur det slutar men flera positioner som tagits för givna är inte längre självklara.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons