Annons

Vinglig resa för vänsterpartiet

Ledare • Publicerad 3 januari 2006
Vad händer med Växjövänstern? De reformvänliga Anders Mårtensson, Carin Högstedt och Örjan Mossberg blir alltmera isolerade. Arkivfoto: LARS-GÖRAN RYDQVIST
Vad händer med Växjövänstern? De reformvänliga Anders Mårtensson, Carin Högstedt och Örjan Mossberg blir alltmera isolerade. Arkivfoto: LARS-GÖRAN RYDQVISTFoto: 

FÖRRA GÅNGEN vänsterpartiet höll kongress jämfördes den med sovjetiska kommunistpartiets regisserade föreställningar. De som inte delade majoritetens uppfattning ansåg sig själva bli behandlade som Solidaritet i Polen under dåvarande diktatorn Jaruzelski. Nu är det dags för vänsterpartiet att samla sig igen, i Göteborg, med start på torsdag. Mats Einarsson från verkställande utskottet påminner delegaterna att det inte kommer att finnas möjlighet att lämna in nya förslag till ändringar av valplattformen. Kongressen har att ta ställning till liggande förslag. Låt oss gissa, det kommer att bifallas. Till saken hör förstås att medlemmarna haft god tid på sig att lämna in ändringsförslag. Mer välregisserat än så är det inte.

I MOTIONSFLODEN finns förslag om nej till sänkning av spritskatt liksom avskaffande av kungahuset. Ett förslag från Växjöbänken handlar om att kravet på utträde ur EU ska strykas ur partiprogrammet. Carin Högstedt, Örjan Mossberg och Lennart Värmby är namn bakom motionen. De vill att kravet ska ersättas med en tydlig analys av hur vänsterpartiet vill verka för att förändra EU inifrån. Även om förslaget inte får gehör är det ett bevis på att det finns reformvänliga krafter kvar i ett parti som återigen hämtar näring ur kommunistiska ideal. En som tydligt står upp för kommunismen är däremot ung vänsters distriktsordförande i Kronoberg, Catherine Holt, som i gårdagens Smålandsposten lyfte fram Kuba som ett föregångsland.

Annons

Andra, något udda, förslag som ska behandlas handlar om att Sverige omgående ska införa ekonomiska sanktioner gentemot USA och till och med neka amerikanska medborgare inträde i landet. Rubriken på en annan motion lyder "Vi vill ha sex". Men nej, denna gång handlar det inte om krav från ung vänsters förbundsledning utan om förkortad arbetstid.

Hur Lars Ohly ska finansiera sina 200 000 nya jobb i den offentliga sektorn är ännu osagt. Frågan lär säkerligen komma upp under kongressen. Kritikerna menar att vänsterpartiet ger upp sin trovärdighet genom att inte berätta hur reformen ska betalas. På nyårsafton flaggade Ohly i ekots lördagsintervju för att skatterna måste höjas. Hur mycket ville han dock inte gå in på.

DE SENASTE TVÅ har varit turbulenta för vänsterpartiet. De olika falangerna i partiet slåss inför öppen ridå och avhoppen har avlöst varandra. Opinionssiffrorna ligger nu omkring sex procent, vilket kan jämföras med valet 1998 då partiet fick 12 procent och 2002 års valresultat på åtta procent. För att försöka hålla ihop partiet tvingas Ohly att gå balansgång när han talar om demokrati. Det ser fortsatt ut att bli en vinglig resa.

Marcus Svensson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons