Annons

Visionslös opposition

När Mona Sahlin för ett år sedan höll sitt sommartal i Nacka var nyckelorden "förort", "hbt-perspektiv" och rätt till heltid. Det var ett tal som låg tämligen långt från socialdemokratins politiska tradition. Välfärdssatsningar har historiskt i både tal och politik balanserats med industrisatsningar. Nyckelord som "basindustri", "sysselsättning" och "rättvis tillväxt" har varit andra sidan av välfärdsmyntet.
Ledare • Publicerad 16 augusti 2010

I går när valet närmar sig var platsen en annan, men anslaget bara delvis ett annat. Fast förra årets presentatör Jonas Gardell som på estraden då stöttade Sahlin och med hårda personangrepp hånade regeringens ministrar lyste med sin frånvaro. Han har besviken innan den första akten och inför öppen ridå lämnat s-scenen.

Mona Sahlin har också haft svårt att som nya moderaterna lansera en genomgripande politisk idé. Mellanvalsperioden har ägnats mer åt opposition än inte förnyelse. Det blir mer ett nej till jobbskatteavdragens nya steg än ett ja till en egen sammanhållen politik. I går kritiserade Sahlin moderaternas skattesänkningsambitioner under nästa mandatperiod som "hotar välfärden". Men kritiken framstår till en del som ett självmål:

Annons

Tidigare var invändningen mot jobbskatteavdragets fjärde steg att det skedde med lånade pengar - samtidigt som också socialdemokraterna skulle låna pengar för att sänka skatten för pensionärer. Det ena var fel. Det andra rätt.

Nu hotar skattesänkningar välfärden, samtidigt som Sahlin själv vill sänka skatterna för pensionärerna med över 17 miljarder kronor. Varför hotar vissa skattesänkningar välfärden, men inte andra?

Men om jobbavdraget enligt alla utvärderingar har lett till nya jobb vilket stärker ekonomin och tryggar framtidens pensioner saknas motsvarande jobbkomponent i den socialdemokratiska skattepolitiken. Skattesänkningar har ett pris, som Mona Sahlin säger. Men skattesänkningar kan också ha intäktssida, inte bara för medborgaren utan också för stat och samhälle. Ett annat problem för Sahlin är att retoriken inte alltid hänger i hop med verkligheten. "Klyftorna vidgas medvetet", heter det. Men jobbavdraget har en stark, men möjligen tämligen okänd, låg- och medelinkomsttagarprofil. Köper man Sahlins retorik får man nog säga att ett femte steg skulle minska och inte öka klyftorna eftersom låginkomsttagarna är de stora vinnarna. och om det är fel att ha olika skatter på lön och pension, hur kan då olika skatter på lön och ersättningar från försäkringskassan eller a-kassan motiveras. Sahlins retorik öppnar för att det med ett rödgrönt styre inte kommer att finnas någon skatteskillnad alls mellan lön och andra inkomster. Då försvinner hela idén med ett jobbskatteavdrag.

Det är visserligen normalt att oppositionen lägger mer tid på att kritisera regeringen, än ministären ägnar sig åt oppositionen. Men medan Reinfeldt presenterade ett brett paket inför den kommande mandatperioden, hade Mona Sahlins i övrigt få utfästelser att komma med. "Pensionärskatten" är den enda reformen. S-strategin tycks nu vara angreppens - LO:s för svenska förhållanden ovanliga smutskastningskampanj understryker denna trend. Men en sådan strategi där man reagerar mer än agerar tar inte det politiska initiativet ifrån regeringen. Helgens reformplaner presenterades på lördagen, inte på söndagen.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons