Annons

45 miljoner kronor i underskott för kommunen

Under gårdagens kommunfullmäktige i Lessebo Folkets hus var 27 ledarmöter på plats. Debatten var återhållsam men Sölwe Franzén (C) framförde kritik­ angående nästa års ekonomiska kalkyl.
Lessebo • Publicerad 17 juni 2014

– Budgeten är för yvig. Vart tar kommunens 580 miljoner kronor vägen? Jag hoppas att denna budgetprocess förpassas till papperskorgen, sa han.

Kommunalrådet Monica Widnemark (S) svarade omgående på utspelet och gav Sölwe Franzén till viss del rätt i sin kritik.

Annons

– Jag känner också att det inte har varit en tillräckligt bra budgetprocess. I partiet har vi diskuterat om att gå tillbaka till den gamla budgetordningen. Jag tror att det kan bli bättre till nästa år, sa Monica Widnemark.

Göran Jörgensson, ekonomichef, presenterade årets resultat för Lessebo kommun. Det visade på 45 miljoner kronor i underskott och att endast en femtedel av verksamhetsmålen hade uppfyllts.

En av årsredovisningarna som presenterade ett dåligt reslutat var Lessebo Fjärrvärme AB. Förra året gick bolaget minus med 57 miljoner kronor, varav 55 miljoner kronor var nerskrivningar.

– Verksamheten gick med 2 miljoner kronor i förlust. Vi har långa nät med få kunder. Det är ett dåligt resultat trots nedskrivningar, sa Lars Sjökvist, tillförordnad vd för Lessebo Fjärrvärme.

Trots de negativa siffrorna var Lars Sjökvist ändå vid gott mod.

– Jag tror på en bättre ekonomi i höst, då slår åtgärderna igenom. Jag är optimistisk trots det dåliga resultatet.

Sölwe Franzén (C) framförde också kritik om att det var så få politiker på plats.

– Det är anmärkningsvärt att bara 27 ledarmöter är närvarande. Man kan fråga sig vart demokratin är på väg, sa han.

Ellenor Erixson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons