Annons

Äldreboende i Bore kan locka långväga

Attraktiva trygghetsbostäder i Bore och byte av bil mot cyklar ska utredas vidare.
Men socialnämnden begär 1,7 miljoner extra för stöd till en vålds­utsatt småbarnsfamilj.
Lessebo • Publicerad 26 augusti 2010

Mannen i familjen har i mer än två år misshandlat kvinnan. Både hon och barnen har fått omfattande stöd genom placeringar på institutioner och familjehem. Kostnaden beräknas bli 1,7 miljoner 2010 och socialnämnden begär ett tilläggsanslag på hela summan.

Förvaltningschef Kristina Tercero har tittat på nya sätt att använda 13 lediga platser på särskilda boenden och gruppboenden. Kommunen har totalt 127 särskilda boendeplatser och några skulle kunna omvandlas till LSS-lägenheter, trygghetsbostäder och servicelägenheter.

Annons

Kommuner kan få investeringsstöd för att omvandla särskilt boende till trygghetsbostäder. Men då ska de upplåtas till personer över 70 år. Det ska finnas gemensamma utrymmen och bemanning vissa tider varje dag.

För att få servicelägenhet krävs inte lika stort servicebehov som för att få särskilt boende och verksamheten kan drivas av en hemtjänstgrupp. Kvarteret Bore i Hovmantorp utpekas som så attraktivt att ett konverterat hus där skulle kunna locka äldre från andra kommuner.

– Men frågan ska utredas vidare, säger socialnämndens ordförande Mats Högberg (s).

En undersökning i juli visade att äldreomsorgens bilar oftast rör sig inom ett litet område med många korta stopp inne i Hovmantorp och Lessebo. Med fler billån mellan enheter samt köp av fler cyklar och hjälmar skulle minst en leasingbil kunna avvecklas, enligt Kristina Tercero.

Men Grimsnäs Herrgård kunde få permanent serveringstillstånd direkt.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons