Annons

Ännu dyrare att ha villa i kommunen

Lessebo har Sveriges femte dyraste va-taxa och någon bättring är inte i sikte. Tekniska nämnden föreslår en höjning med 9,7 procent.
Lessebo • Publicerad 20 oktober 2012
Foto: 

2007 och 2008 hade Lessebo kommun dyrast vatten och avlopp i landet. 2009 hamnade man på tredje plats och i år ligger kommunen femma på kostnadstoppen i statistik från Svenskt Vatten. En genomsnittlig villakund betalar 8 781 kronor och ingen minskning finns i sikte, tvärtom.

Tekniska nämnden vill höja taxan 9,7 procent, vilket i snitt innebär 852 kronor, och hänvisar till självkostnadsprincipen. Kommuner får inte göra vinst på va-verksamheten, men har rätt att ta ut vad den kostar.

Annons

2013 ökar kostnaden med nästan två miljoner till 24,3 miljoner. Där ingår intern ränta och avskrivningar på anläggningarnas bokförda värde. Det ligger på 140 miljoner 2013.

-Vi bygger nu om vattenverket i Lessebo för sex miljoner och ska lägga fyra miljoner på reningsverket i Skruv nästa år. Sedan håller alla anläggningar fullgott skick, säger teknisk chef Leif Gummeson.

Lessebo kommun har tidvis nöjt sig med att låta va-taxan följa konsumentprisindex. Om man gör så 2013 blir höjningen bara 0,7 procent. Men då skulle vatten- och avloppsverksamheten gå med 1,8 miljoner i förlust, som kommunen skulle tvingas täcka med invånarnas egna skattepengar.

Sådan subvention via skattsedeln sker på sina håll. Kan det bli aktuellt i Lessebo kommun?

-Det socialdemokratiska representantskapet ska ha budgetmöte den 8 november. Då ska vi diskutera alla taxeförslag, säger arbetarkommunens ordförande Ragnar Lindberg.

Det innebär att förslaget om höjning av renhållningstaxan med sex procent också tas upp. I det fallet ingår en halv miljon till deponins täckning, som beräknas kosta 21 miljoner.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons