Annons

Barnen får gå minst en kilometer till skolskjutsen

I dag hämtas de barn som har skolskjuts vid dörren. Men om knappt två år kan även de minsta få gå en kilometer till en påstigningsplats.
Lessebo • Publicerad 13 december 2010

– Noll kilometer är det som gäller i dag, det vill säga skolskjutsen hämtar barnen vid hemmet. Det är bara Lessebo kommun i hela länet som har så generösa regler, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Ragnar Lindberg (S).

Att ett nytt reglemente för skolskjutsarna föreslås har sin grund i ett planerat avtal med Länstrafiken. Kommunstyrelsen beslöt i april att tacka ja till erbjudandet att delta i en gemensam upphandling med länets övriga kommuner när det gäller skolskjuts, färdtjänst, särskole- och omsorgsresor. I Lessebo kommun utför sedan länge Fröjds taxi färdtjänst och skolskjuts.

Annons

– Att i ett nytt avtal ändra påstigningsplats gent-emot de andra kommunerna skulle bli dyrt. Nej, hur mycket dyrare kan jag inte säga exakt, säger Lindberg.

Barn- och utbildningsnämnden beslutar om nya regler redan nu på tisdag den 14 december. Men först i fredags, och efter påtryckningar, lämnade skolkontoret ifrån sig förslaget om åtstramade regler. Motiveringen var att handlingarna var stämplade som arbetsmaterial.

– Ja, det är ett arbetsmaterial. Det är inte säkert att nämnden går på förslaget, säger Lindberg.

Han medger också att förslaget, eller beslutet om det klubbas på tisdag, kommer att vålla debatt.

– Det kan bli en del diskussioner. Men vi kommer också att göra en inventering av påstigningsplatserna. De måste vara säkra. När det gäller vägen från hemmet och dit kan vi göra undantag från avståndsreglerna bland annat på grund av trafikförhållanden.

Ragnar Lindberg välkomnar i sammanhanget den snörika vintern, som visar sämsta tänkbara förhållanden. Inventeringen kommer i praktiken gå till så att utbildningsförvaltningens utvecklings- ledare Cecilia Stavert följer med skolskjutsarna som de går i dag.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons