Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bergdala godkänt som asylboende

Bergdala vandrarhem kan börja användas som asylboende. Länsstyrelsens nya bedömning efter giftlarmet kom under fredagen.

– Jag tror att jag ska fria med en semla före joggingrundan i dag, jublar Örjan Throrné som är en av delägarna bakom bolaget som köpt värdshuset och vandrarhemmet i Bergdala.

Länsstyrelsens besked säger att myndigheten inte längre anser att det finns anledning att "...avråda från boende på Bergdala vandrarhem."

Saneringarna som genomförts runt värdshuset och vandrarhemmet den senaste tiden får godkänt av länsstyrelsens miljöexperter. Och när även de mest förorenade delarna av den gamla glasbruksfastigheten har stängslats in så gäller inte den tidigare bedömningen att det skulle vara olämpligt med ett asylboende, enligt länsstyrelsens nya besked. Arbetet med att sätta upp stängslet kommer att påbörjas nästa vecka, enligt ansvariga på Lessebo kommun.

Migrationsverket har på grund av länsstyrelsens giftlarm valt att inte placera några asylsökande i Bergdala i avvaktan på att få en ny bedömning.

Värdshusägarna och Migrationsverket har under dagen i dag haft en kontakt efter länsstyrelsens nya bedömning.

Avtalet omfattar sammanlagt 50 asylsökande. Det finns i nuläget inga uppgifter om när de första kan vara på plats.

Lessebo kommun vill tillfälligt begränsa antalet till runt tio eftersom avloppsverket i byn inte anses klara så många som 50 nya invånare. Verket kan vara uppgraderat först till sommaren, enligt Leif Gummeson som är teknisk chef.

– Vi hoppas ju på att Migrationsverket tar hänsyn till den begäran som vi har haft. Jag vet att andra ställen driver det här juridiskt så vi får väl följa vad de kommer fram till i de fallen, säger Leif Gummeson i en kommentar i Smålandsposten i fredagens tidning.

Men ägarna till värdshuset och vandrarhemmet anser att avloppsfrågan inte är ett hinder och att det inte finns några kommunala beslut som går emot deras planerade mottagning av 50 asylsökande.

Läs mer