Annons

Bidrag till berättande om handgjort papper

Handpappersbruket i Lessebo har beviljats 30 000 kronor från Riksantikvarieämbetet. Enligt brukets arrendator Louise Ivarsson ska bidraget främst användas till information.
Lessebo • Publicerad 27 juni 2014

– Handpappersbruket i Lessebo är det enda kvarvarande i Norden. Pengarna ska gå till projektet Stanna till i Lessebo. I det arbetet vill vi med guidade turer nå ut med mer kunskap om hur man gör papper för hand, säger hon.

Riksantikvarieämbetet är en statlig myndighet som jobbar med kulturmiljö och arbetslivsfrågor. I våras ansökte Lessebo Handpappersbruk om att få ta del av de totalt sex miljoner kronor som myndigheten delar ut till landets olika arbetslivsmuseer. I år fick 73 projekt dela på pengarna.

Annons

– Efterfrågan var mycket stor och många sökte bidrag. Vi fick in fler än 200 ansökningar, säger Ove Bengtsson som är handläggare på Riksantikvarieämbetet.

Louise Ivarsson som äger bolaget Lessebo Handpappersbruk AB och arrenderar handpappersbruket berättar hur det kändes när de fick besked om det statliga bidraget.

– Vi blev väldigt glada över att vi tilldelades pengar. Vi är ett litet bolag och alla medel som vi kan få utifrån för att lyfta företaget och historiken är väldigt välkommet, säger hon.

Nu har handpappersbruket kunnat tredubbla sin sommarpersonal, från två personer i fjol till sex personer i år.

– Fler har anställts för att berätta vidare historien om handgjort papper. Utgångspunkten för pengarna är att satsa mer på turismen under sommartid, säger Louise Ivarsson.

Hon berättar vidare om betydelsen av Riksantikvarieämbetets bidrag.

– Det är en bekräftelse på att information om handpappersbruket har ett intresse på riksnivå. Och att det finns en vilja att bruket finns, bevaras och frodas som kulturskatt, säger Louise Ivarsson.

Ellenor Erixson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons