Annons

Boende vill köpa loss tomter på Torsö

Efter kommunens beslut att säga upp tomtarrendena på Torsö vill flera av stugägarna köpa loss sina tomter.
– Det vore fantastiskt. Då hade man kunnat investera i stugan, säger en av dem.
Lessebo • Publicerad 9 juli 2012

Arrendatorn, som vill vara anonym, har pratat med flera andra stugägare på ön som också vill köpa loss sina tomter. Han menar att det hade varit fördelaktigt både för kommunen och för ägarna om en försäljning blir av.

– Det hade varit en ekonomisk vinning för kommunen och vi som vill skulle kunna bygga ut våra stugor.

Annons

Det finns tidigare exempel på hur kommunen låtit stugägare friköpa sina tomter. Kommunen ville höja arrendeavgiften för marken i Ormeshaga stugby vid Rottnen i Hovmantorp. Arrendatorerna erbjöds då att köpa loss den tomt deras stuga stod på. De sommarboende nappade och 1996 styckades 22 tomter av för försäljning. Sedan dess har omfattande renoveringar av stugorna skett. Nu hoppas Torsös boende på något liknande.

– Ärendet var uppe i kommunens plangrupp för ett antal år sedan. Sedan hände inget mer med det förslaget. Men det är inte en omöjlig lösning nu när arrendena sagts upp, säger Anders Palmengren (S), ordförande i tekniska nämnden.

Han säger att kommunen ska ha ett möte med stugägarna i höst. De ska föra en diskussion om huruvida en försäljning av tomterna kan bli möjlig.

Skulle det vara så att en försäljning kan bli aktuell kommer ärendet att lyftas upp till kommunstyrelsen för beslut. Men ännu är inget bestämt.

– Jag kan inte lova det ena eller det andra, säger Anders Palmengren.

Tomas Serholt
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons