Annons

Bore kan locka långväga boende

Det har krävts biståndsbeslut för att bo på Storgatan 65 B i Hovmantorp. Men nu kan vem som helst över 65 år få flytta in.
Lessebo • Publicerad 28 december 2010
Bore hus B Ljusa lägenheter med stora balkonger släpps nu till alla över 65 år.
Bore hus B Ljusa lägenheter med stora balkonger släpps nu till alla över 65 år.Foto: Anders Karlsson

Hus A och hus B vid Bore har varit särskilt boende enligt socialtjänstlagen. De har förbehållits personer med stort vård- och omsorgsbehov. För att få bo där har det krävts beslut från myndighetshandläggaren.

Hus A kommer även fortsättningsvis att vara särskilt boende. Men hus B kommer successivt att omvandlas till ordinärt boende.

Annons

– I takt med att lägenheter blir lediga, säger myndighetshandläggare Anita Hansson.

Lägenheterna är ljusa, tack vare stora fönster och öppna planlösningar. De är handikappanpassade, de har rymliga balkonger och hiss. Hyresgästerna har dessutom mycket nära till livsmedelsbutik, post, bank, buss- och tågstation samt Folkets hus.

Kvarteret Bore i Hovmantorp anses så attraktivt att ordinärt boende där skulle kunna locka äldre från andra kommuner. Det har socialnämnden tagit fasta på.

Nämnden har förlorat pengar på att många lägenheter för särskilt boende har stått står tomma. Men omvandling till seniorboende på Granvägen i Kosta har slagit väl ut och nu har turen kommit till Hovmantorp. Där ska 14 av kommunens totalt 127 särskilda boendeplatser släppas fria.

Hyran är 4?645 kronor för tvåor på 57,4 kvadratmeter och 6?150 kronor för treor på 77,2 kvadratmeter, men höjs med 2,53 procent från årsskiftet.

– Det finns lediga lägenheter i B-huset och en dam har redan bestämt sig, säger Anita Hansson.

Kvarteret Bore omfattar ytterligare tre hus, C–E, med samma standard. Där får vem som helst bo med Lessebohus som hyresvärd.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons