Annons

Chaufförer kräver åtgärder efter hot på nattbussarna

Stökiga och berusade nattresenärer på sträckan Växjö-Lessebo sätter skräck i Nilsbuss chaufförer. Nu kräver bussförarna ökad säkerhet.
– Vi måste få larm, säger Anders Rundh.
Och i helgen ska det sättas in vakter.
Lessebo • Publicerad 6 december 2013

Anders Rundh körde nattbussen i helgen som gick. Bland annat sista bussen från Växjö till Lessebo 02.15.

– Ja i lördagsnatt, det var hemskt. Det var en kille som skulle slå ihjäl mig. Han var full och kunde inte betala och då blev allt mitt fel.

Annons

Enligt Anders Rundh uppstod tumult men mannens kompisar tog slutligen undan bråkmakaren och betalade resan.

Fylleriet på nattbussarna har varit ett problem länge. Men just nu saknas viktig kommunikationsutrustning på bussarna, menar Anders Rundh.

Efter länstrafikens upphandling tog Nilsbuss i våras över delar av linjetrafiken i Kronoberg. Bland annat sträckan Växjö-Lessebo.

Hos den tidigare entreprenören fanns larm och chaufförerna hade telefoner med alla viktiga nummer förprogrammerade, enligt Anders Rundh.

Nu har det gått ett halvår utan att motsvarande utrustning satts in i de nya bussarna.

– En arbetstelefon borde åtminstone arbetsgivaren kunna hålla med. Men ett larm att trycka på är det viktigaste. Man vet aldrig när fyllegängen kommer. Det kan vara lugnt några helger, sedan kommer de. Det är för jäkla tråkigt.

Anders Rundh säger att 02.15-turen från Växjö är värst. Då är också bussen oftast full och riskerna ökar för stök och bråk.

– De är sketfulla och äter i busen i bussen och grisar ned.

Men också turerna in till Växjö på kvällen kan vara jobbiga, menar han.

I helgen är det Mats Erikssons tur att gå på nattpasset. Och han bävar.

Annons

– Det är riktigt obehagligt. Man undrar ständigt: "vad ska hända i natt"?

Han berättar också att förarna kontaktat facket i frågan.

– De ser allvarligt på saken.

Anders Fransson, vd på Nilsbuss, säger att det är länstrafiken som ansvarar för att det finns larmfunktioner ombord.

Orsaken till dröjsmålet är att länstrafikens upphandling av larm- och kommunikationsutrustning överklagats. Därmed har installationen i bussarna försenats.

Thomas Nilsson är trafikdirektör vid länstrafiken Kronoberg. Han räknar med att all utrustning, inklusive övervakningskameror, kommer att vara monterade i samtliga bussar våren 2014.

– Och fram till dess kör vi i möjligaste mån med vakter i nattrafiken.

Och just sträckan Växjö-Lessebo kommer enligt Thomas Nilsson att "specialstuderas". Kommande helg ska vakter placeras på bussarna.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons