Dackebuss tappar linjetrafiken

Dackebuss förlorar från nästa sommar linjetrafiken i Lessebo kommun.
– Aldrig roligt att tappa trafik. Ibland vinner, ibland förlorar man, säger vd Krister Engdahl.
Lessebo • Publicerad 18 september 2012
Dackebuss försvinner från Lessebo kommun juni 2013. Foto: Sif Erlandsson
Dackebuss försvinner från Lessebo kommun juni 2013. Foto: Sif ErlandssonFoto: 

Dackebuss fick vid halvårsskiftet ta över skolskjutsar och mattransporter från Fröjds Taxi vid kommunens upphandling via Länstrafiken. När det gäller linjetrafiken, å andra sidan, valde för ett par månader sedan Länstrafiken elva bolag som de kommande tio åren ska köra de tidtabellagda bussturerna runt om i Kronobergs län. Dit hörde inte Dackebuss.

– Prispressen var för hård. Vi kunde inte vara med, säger Krister Engdahl.

Han är vd för Flexbuss som har många ben att stå på, som turisttrafik och beställningsresor. Linje- trafiken åt Länstrafiken utgör runt fem–sex procent av koncernens omsättning.

– Ett ej så stort uppdrag. Men visst märks det. Å andra sidan fick vi ju den andra trafiken som kompenserar så vi omsätter samma summa.

Ett tiotal chaufförer förlorar jobbet då nuvarande avtal går ut när den nya tidtabellen börjar gälla när skolan slutar i mitten av juni 2013. Krister Engdahl kan eventuellt erbjuda någon chaufför fortsatt anställning men de flesta kan komma att gå över till den nye entreprenören tror han.

Ny entreprenör som ska köra i Lessebo blir Vimmerby-baserade Nilsbuss. Vid upphandlingen ställdes krav på dubbeldäckare, både här och i andra kommuner i länet.

– Ja, det blir dubbeldäckare på en del turer där vi behöver större kapacitet, som vid arbetspendling mellan Lessebo och Växjö. I dag kör vi två bussar på vissa turer. Med dubbeldäckare räcker det ju med en buss, säger Clas Carlsson, trafikupphandlingschef på Länstrafiken Kronoberg.

Hur Länstrafikens nya bussar kommer att se ut är inte klart ännu. Just nu pågår framtagandet av en grafisk profil där de blå linjerna mot vit botten troligen kommer att försvinna. Utöver två nyare fordon är Dackebuss linje-bussar å sin sida till åren komna och kommer att skrotas eller säljas.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.