Annons

De håller Orrefors hytta vid liv

I Orrefors har fyra designstudenter startat eget för att hålla sommaröppet i hyttan.
Lessebo • Publicerad 27 juli 2012
Markus Emilsson, Julie Kausland, Malin Tehagen och Hanna Hansdotter ger turisterna något att minnas.Foto: Anders Karlsson
Inspirerat av liten flicka.Foto: Anders Karlsson

– Vi vill se ett levande och roligt glasrike, säger Hanna Hansdotter.

Hon har tillsammans med Markus Emilsson och Julie Kausland fått grundutbildning i Kosta och studerat konstglas i Orrefors, som Malin Tehagen, ska börja med i höst. De fyra ställer ut egentillverkade bruks- och konstföremål under namnet Blow 4 You. Det sker inne i hyttan.

Annons

– För att göra mötet med glaset mer lättillgängligt och avslappnat än i en konsthall, säger Markus Emilsson.

Där ingår en svart Ikeasoffa, som också uppskattas av turister på kö för att prova på glasblåsning.

– Det finns inget roligare än att se folk hämta sina grejer dagen efter. De är så stolta, säger Hanna Hansdotter.

På en stor anslagstavla hänger massor av teckningar och texter.

– Vi ville ha med besökarna i skapelseprocessen. De har bjudit på idéer som vi har spunnit vidare på, säger Markus Emilsson.

En tysk kemist ritade en koffeinmolekyl och ville att konstnärerna skulle göra något utifrån den. De löste inte uppgiften, men fick till gnistrande kokonger på idé av en Stockholmsflicka.

Resultaten kommer att visas med start i morgon under namnet Inspired By You. Verken kommer senare att säljas på auktion tillsammans med glas från Orrefors Kosta Boda. Behållningen ska gå till välgörande ändamål.

Årets satsning av de unga glaskonstnärerna i Orrefors hytta är ett samarbete med Orrefors Kosta Boda och Nybro kommun. Gruppens konst- och bruksglas har dessutom en egen avdelning i Orrefors turistshop.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons