Annons

En enhet för råd och stöd

Socialförvaltningen såg att det fanns ett behov av fler öppenvårdsinsatser i Lessebo kommun. Därför bildades en särskild enhet för råd och stöd.
Lessebo • Publicerad 7 augusti 2014

– Grunden till det hela är att placeringar kostar mycket pengar. Kan vi gå in med förebyggande åtgärder så att till exempel barn inte behöver placeras på familjehem, så är det bättre för såväl barnen som den kommunala ekonomin, säger Camilla Ryglert som är grupp ledare för råd och stödenheten inom socialförvaltningen.

Den nya enheten som bildades i våras kan både de som bor och vistas i kommunen vända sig till. Individen kan där få rådgivning och hjälp i sociala frågor. Det kan till exempel handla om föräldrastöd eller samtal om alkohol eller droger. Enheten kan ge hjälp i form av samtal under en begränsad tid utan att en utredning först genomförs. Eller så kan individen slussas vidare. Ett brottsoffer kan bland annat hänvisas till brottsofferjouren. Den som ringer eller skriver till råd och stödenheten får vara anonym.

Annons

– Många kan vara i behov av ett sådant här enkelt stöd. Till exempel att kunna få samtala om sin familjesituation med en strulig tonåring, säger Camilla Ryglert.

Den särskilda enheten ingår i verksamhetsområdet individ- och familjeomsorg inom socialförvaltningen. Där finns en bred yrkeskompetens med bland annat skötare, behandlingspedagoger samt socionomer som kan ge råd och hjälp.

– Förhoppningen är att så många som möjligt ska höra av sig i ett tidigt skede. Att till exempel en person som börjat röka hasch kontaktar oss innan han hamnar i ett mer omfattande missbruk, säger Camilla Ryglert.

Efter ett halvår kommer råd och stödenheten att utvärderas och eventuellt bli permanent.

Ellenor Erixson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons