Annons

En halv miljon till Kris i repris-projekt

Projektet Kris i repris har beviljats 556 000 kronor.
– Fantastiskt! Stödet kom i precis rätt tid, säger Annette Krahner, projektledare för det arbete som pågår att dokumentera kultur­arvet i Glasriket.
Lessebo • Publicerad 20 januari 2012

Projektet Kris i repris startade våren 2009, 30 år efter det att regionens historia skrevs förra gången. Resultatet blev då ett 20-tal böcker och vandringsutställningen Modell Glasriket – Kampen för jobben.Under de senaste tre åren har ett 30-tal studiecirklar varit och är i gång runt om i Glasriket med syfte att spegla de tre senaste decenniernas historia.

– Det är något positivt att vi nu får möjlighet att för eftervärlden bevara de olika kulturtraditioner som finns kvar. Vi ska nu börja samla ihop det material som tagits fram i cirklarna, säger Krahner.

Annons

Nästa år hoppas hon att en dokumentation finns klar. Planen är att det ska bli ett paket med en vandringsutställning och minst en bok.

– Eller kanske flera. Det beror på hur mycket material vi får in.

De anslagna medlen ska räcka även till en förstudie till en tv-dokumentär om glasarbetare. Oftast är det formgivarnas arbete på glasbruken som speglats. Gamla tekniker planeras också dokumenteras med rörlig bild, och där hoppas Annette Krahner på fler tips. Klart är att den så kallade coquille-tekniken på Flygsfors ska dokumenteras i en nyinspelning.

– Tanken är dessutom att utveckla traditionerna inom blåsmusik och teater. Om intresse finns vill vi samla ihop till ett möte om detta.

Öppna föreläsningar, seminarier och filmvisningar ska det också bli. Bakom projektet står ABF samt IF Metall med stöd av EU:s jordbruksfond. För den dryga halvmiljon som nu anslagits står länsstyrelsen i Kalmar län.

Säsongens upptaktsmöte för bland annat cirkelledare kommer att hållas i Orrefors måndagen 13 februari.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons