Annons

Ett steg närmare restaurangaffär

Lessebo kommun kan sälja det röda grannhuset för att Strömbergshyttans värdshus ska få köpare.
Lessebo • Publicerad 4 juni 2014
Kommunen kan sälja den röda grannvillan för att få ny verksamhet i värdshuset.
Kommunen kan sälja den röda grannvillan för att få ny verksamhet i värdshuset.Foto: Anders Karlsson

– Kommunstyrelsens arbetsutskott ställde sig positiv till en försäljning av bostadshuset. Men området vid Högehall är inte till salu, säger kanslisamordnare Ann Strand.

Frågan hade ställts av tillförordnad närings­livschef Lillemor Karmen­stad. Det skedde efter hennes kontakter med mäklare Lars Nilsson på HRF Förmedling. Han försöker sälja

Annons

Strömbergshyttans värdshus, som har varit stängt mer än ett år. Den nyrenoverade fastigheten ägs av det danska bolaget Henning Skovgaard Nielsen Holdning APS och bjuds ut för 2 250 000 kronor.

Det finns spekulanter, men några avvaktar utvecklingen för Strömbergshyttan i sin helhet.

Orten har haft några mörka år. Först stängde Iittala sin butik. Det slog extra hårt då företaget genom flitig annonsering hade dragit folk till Strömbergshyttan. Lokalerna fick ny ägare, men Pukebergs Glasoutlet har bara öppet sommartid.

Sedan beslöt Orrefors Kosta Boda att stänga sin stora outlet. Det skedde efter förra sommaren och fastigheten skulle säljas. Sedan dess har butiken Fin Tass flyttat till Lessebo och kommunen beslutat att lägga ned turistbyrån i Strömbergshyttan för gott –? en besparing på 20 000 kronor om året.

Kvar blev två verksamheter med vinter-öppet. Keramikerna Anitha Svensson och Annika Berglund säljer egna och andra verk samt glas från Berg­dala Glasbruk i före detta Studioglas lokaler, som ägs av kommunen. Röda Huset driver B & B, vandrarhem, café och butik samt konferens- utbildnings- och retreatcenter. På sommaren tillkommer en glasskiosk och Pukeberg Glasoutlet.

Några spekulanter på värdshuset har velat ha mer övernattningsmöjligheter. Men idealet vore kanske att någon med flera verksamheter och kapital kunde köpa alla lediga lokaler och satsa rejält på Strömbergshyttan, som sägs ha det bästa läget i Glasriket.

– Det skulle ge området ett lyft, säger mäklare Lars Nilsson.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons