Annons

Facken är inte med på chefstillsättning

Plan- och miljö ska bli egen förvaltning.
Men facken är inte med på att livsmedelsinspektören ska bli chef.
Lessebo • Publicerad 15 mars 2012

– Vi tror inte på de synergieffekter som arbetsgivaren har presenterat, säger Lena Andersson och Anita Ask, fackförbundet Vision.

Arbetargivarpart är kommunchef Inga-Britt Andersson, som även chefar för plan- och miljökontoret. Detta har ifrågasatts av länsstyrelsen. Den har pekat på risken för jäv genom att kommunchefen satt på två stolar.

Annons

Plan- och miljönämndens ordförande Anders Johansson (S) föreslog att en plan- och miljöförvaltning med egen chef skulle inrättas. Så blir det också.

– Jag ska sluta som kommunchef och en livsmedelsinspektör ska anställas. Då kan vi lägga in chefsbiten i den nya tjänsten, säger Inga-Britt Andersson.

Hon uppskattar chefskapet till 0,2 tjänst och tror att en ny kraft utifrån kan vara bra för verksamheten.

Men förhandlingarna med Vision och Naturvetarna slutade i oenighet om chefsfrågan.

– Om livsmedelsinspektören utöver egna arbetsuppgifter också ska sätta sig in i chefskapet lär det inte bli mycket tid över till livsmedelskontroll, säger Lena Andersson och Anita Ask.

De stöder sig på länsstyrelsens rapport från i höstas. Den innehöll kritik på elva punkter av livsmedelskontrollen och visade på stor resursbrist i övrigt.

Det finns även skepsis mot att en livsmedelsinspektör, som normalt arbetar under miljö- och hälsoskoskyddschefen, samtidigt ska vara förvaltningschef. Vision förordar ett delat ledarskap på förvaltningen och att livsmedelsinspektören får jobba 100 procent med sitt.

– Det kan gå bra. Vi har drivit våra verksamheter och även gjort budget och bokslut själva, säger miljö- och hälsoskyddschef Ullabritt Rundqvist.

Bygg- och planchef Kjell Kågestad kommenterar inte chefsfrågan. Men båda välkomnar att plan- och miljö blir egen förvaltning.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons