Annons

Fem partier mötte väljarna i valdebatt

Demensboende i Hovmantorp, lägre tröskel för att få flytta till servicehus och lägenheter för dem som vill mellanlanda efter villaboende. Det var krav från publiken när politiker grillades i Folkets hus.
Lessebo • Publicerad 8 augusti 2014
Mötesledaren Sven Sandin, PRO, utmanade politikerna, här Per-Inge Olsson (MP) Angelica Carlsson (C) och YlvaMunsterhjelm Kajander (FP).
Mötesledaren Sven Sandin, PRO, utmanade politikerna, här Per-Inge Olsson (MP) Angelica Carlsson (C) och YlvaMunsterhjelm Kajander (FP).Foto: 
Verner Eriksson gjorde många inlägg.
Verner Eriksson gjorde många inlägg.Foto: 
Marianne Nilsson (M) vill att LOV ska införas i Lessebo.
Marianne Nilsson (M) vill att LOV ska införas i Lessebo.Foto: 
Barbro Carlsson efterlyste lägenhet och fick rådet att ställa sig i kö.
Barbro Carlsson efterlyste lägenhet och fick rådet att ställa sig i kö.Foto: 
Elisabeth Samuelsson krävde lägre ribba för servicehusboende.
Elisabeth Samuelsson krävde lägre ribba för servicehusboende.Foto: 
Ulla Nilsson tog upp behovet av demensboende i Hovmantorp.
Ulla Nilsson tog upp behovet av demensboende i Hovmantorp.Foto: 

Valdebatter är sällsynta i Lessebo kommun. Men igår kväll tog fem partirepresentanter chansen att möta sina väljare vid ett gemensamt tillfälle. 45 personer kom för att ställa frågor och se politikerna grillas.

– Det är fantastiskt en torsdagskväll med så här fint väder, sade Sven Sandin.

Annons

Han är ordförande för PRO:s samorganisation i Lessebo kommun som arrangerade utfrågningen och fick beröm för detta av SPF:s Jan-Olof Franzén.

Per-Inge Olsson (MP) fick inleda. Han tog upp trygghetsfrågor, som närvaro av polis, och ville slå vakt om ambulansservicen och räddningstjänsten.

Angelica Carlsson (C) konstaterade att kommunens äldreomsorg brukar få mycket goda betyg, men att personalen har hög sjukfrånvaro.

– Där kan behövas riktade insatser.

Ulla Munsterhjelm Kajander (FP) vill att äldre på servicehus ska få komma ut mer i friska luften och själva få välja vilka som ska sköta om dem.

Marianne Nilsson hängde på och konstaterade att Lessebo hör till en liten skara kommuner som inte har infört valfrihetssystem enligt LOV, för att konkurrensutsätta delar av sin verksamhet.

– Vi försökte för fem, sex år sedan och ordnade kurser för personal. Men ingen vill starta eget, sade kommunalrådet Monica Widnemark (S).

Hon framhöll vikten av att alla kan leva ett aktivt, stimulerande liv, oavsett ålder, och berömde all personal. Men hon konstaterade också att de som flyttar till serviceboende nu har mycket större vårdbehov än för tio år sedan.

– Folk försöker bo hemma så länge de kan och har hjälp av en fantastisk hemsjukvård.

Men 60 av kommunens 160 servicelägenheter står tomma.

Annons

– Är inte ribban för hög för att komma till service­hus? frågade Elisabeth Samuelsson.

– Det är omöjligt att svara på, svarade Angelica Carlsson, tills i våras vice ordförande i socialnämnden.

Monica Widnemark berättade då om en 96 år gammal dam, som var vid god vigör och därför inte kunde få flytta till servicehus.

– Men hon bodde ensam i ett hyreshus och kände sig väldig otrygg om nätterna. Det löste sig till slut för henne, men krävdes mycket dividerande.

Mats Jonasson, som efterlyste nybyggen, och Barbro Carlsson, tog upp behovet av bostäder för dem som vill mellanlanda efter villaboende.

– Om jag skulle vilja sälja mitt hus nu så finns det ingen ledig lägenhet i Lessebo, sade Barbro Carlsson.

– Du får ställa dig i bostadskö. Det ska finnas 8–10 lediga lägenheter i kommunen, sade Monica Widnemark.

Hon sade att nyproducerade treor skulle kosta 9 500 till 10 000 kronor i månaden.

– Men om sådana byggen frigör villor så skulle vi kunna få nya familjer att flytta in.

Ulla Nilsson tog upp behovet av demensboende i Hovmantorp.

Annons

– Nu erbjuds placeringar bland annat i Skruv, dit kommunikationerna är mycket dåliga för anhöriga som inte har egen bil eller beviljad färdtjänst.

Då blev det helt tyst från politikerpanelen.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons